L'empresa municipal de serveis Fisersa ha acomiadat el qui ha estat director financer de l'ens durant uns vint anys, Romà Corcoll, per "falta de confiança" i li ha hagut de pagar 120.000 euros d'indemnització. El regidor d'Hisenda, Manel Toro (CiU), assegura que aquest càrrec fins ara cobrava 80.000 euros l'any, que el nou -escollit a través d'un procés de selecció- en rebrà 35.000 i que a curt termini "s'estalviarà". Els grups de l'oposició, ERC i ICV, en canvi, asseguren que l'operació -que s'ha fet a través d'una pòlissa de crèdit- suposarà, a més, interessos i que l'interventor no hi ha donat el vistiplau. La decisió, que es va adoptar fa uns dos mesos, es va abordar ahir a la Junta de Fisersa que es va celebrar abans del ple i que va ?obli?gar a endarrerir-lo una hora.

Una reunió molt polèmica i tensa. Així és com la van qualificar els grups de l'oposició, que van demanar explicacions sobre el cessament d'aquest càrrec. "Si ha tingut la confiança de diferents alcaldes durant més de 20 anys no entenem què és el que ha canviat ara", assegurava ahir a la sortida del ple l'edil, Francesc Canet (ERC). Toro, per la seva banda, va assegurar que es tracta d'un càrrec molt important i que no tenia la confiança de l'equip directiu actual. Per aquest motiu, va dir, es va decidir cessar-lo. Va admetre que l'operació s'havia dut a terme a través d'una pòlissa de crèdit i que l'única controvèrsia que hi havia hagut amb l'interventor municipal és que el gerent de l'ens, Josep Viñas, havia dit que vencia a l'abril i que el funcionari havia precisat que s'havia de fer a 31 de desembre. "I això és el que s'haurà de regularitzar", va apuntar Toro. Canet, però, assegura que la pòlissa no era per a aquest fi sinó per a "contingència" i que l'operació implicaria, a banda dels 120.000 euros, "interessos que suposarien més temps per amortitzar l'actuació". En aquest sentit, va afirmar que l'interventor va dir que no li constava la situació.

El grup, juntament amb ICV, va criticar la manera com s'ha dut a terme l'acomiadament i van criticar que el nou càrrec s'hagi escollit a través d'un procés de selecció perquè, segons van dir, "ningú garantitza que aquest sí que tingui la seva confiança". Canet ja va avançar que al proper ple presentarà una moció per reclamar que es retalli el sou al gerent de l'ens. La situació va allargar-se fins al punt que va obligar a ajornar al ple -convocat per a les quatre de la tarda- fins a les cinc.

Crèdit per eixugar dèficit

D'altra banda, la sessió va aprovar l'operació de concertació d'un préstec que permeti eixugar un milió d'euros dels 4,9 que els consistori arrossega des del 2010. L'actuació, que forma part del pla de sanejament que el consistori ha posat en marxa, és la primera que s'assumeix tot i que Toro va assegurar que s'està treballant amb altres entitats per fer front a més part del dèficit. Els grups de l'oposició van mostrar la seva preocupació pels comptes municipals, especialment quan encara s'està pendent de la liquidació del 2011 que també es preveu amb un dèficit que podria ser elevat.

El regidor d'Hisenda va assegurar que ja hi ha un avançament d'aquest document i que esperen que al gener del 2013 la situació millori i, fins i tot, es pugui liquidar el 2012 amb "un euro de superàvit". L'edil, Xavier Monfort (ICV), va assegurar que la concertació de l'operació bancària per eixugar dèficit implicava uns elevats interessos però Toro va precisar que els interessos i amortitzacions estaven previstos al pla de sanejament i que també ho estaven les que podrien haver-se de fer pel de 2011. A banda d'això, va insistir que l'equip de govern estava fent un fort exercici de contenció de la despesa i que "el pla de xoc que estem tirant endavant implica que, a banda de les reduccions en les partides, fins i tot gastem menys del que està pressupostat per aquest any". Va admetre que la situació no és "bona" però va matitzar que tampoc ho és en "general" i que estaven anant "pel bon camí". La regidora, del PP, Maria Àngels Olmedo, va insistir, però, que no considerava que s'estigués fent contenció de la despesa.

El ple es va celebrar amb l'absència del regidor de la CUP, que estava malalt, i els dos del PSC que no hi van assistir, van dir, per motius laborals i que ja han demanat a l'equip de govern que reconsideri l'hora dels plens per tornar-los a fer a les sis o a les set de la tarda.