Els preus van caure el gener un 1,1% a Girona en relació al desembre i situen l'IPC anual en el 1,9%, índex que cau en fins a sis dècimes per sota la taxa interanual del mes anterior, segons dades de l'institut d'estadística espanyol. L'índex és el més baix del conjunt de Catalunya, on la inflació anual se situa en el 2,2%. La temporada de les rebaixes d'hivern, amb un abaratiment dels preus en el vestit i el calçat per sobre del 16% respecte el desembre, és la principal causa del descens mensual de la inflació. Mentre que l'estabilitat de la tarifa de la llum i dels preus del tabac i l'alcohol, amb uns increments que cauen a la meitat dels registrat el 2011 influeixen en l'evolució anual dels preus.

L'IPC anual descendeix fins el 2,2% a Catalunya

Els preus van caure el gener nou dècimes a Catalunya i fixen la inflació anual en el 2,2%, tres dècimes menys que el desembre. Al marge de l'efecte estacional de les rebaixes en el descens mensual dels preus, l'evolució de la tarifa de la llum està darrera el descens anual de la inflació, que assoleix, en termes generals, el seu valor més baix des de l'agost del 2010, quan l'evolució anual dels preus es va situar en el 2,1%, després que els preus caiguessin en termes mensuals tres dècimes.

El preu de l'electricitat a les llars s'ha encarit aquest mes de gener a Catalunya un 3,4% anual quan el gener del 2011 ho feia un 7,3%. També ha influït en termes anuals l'abaratiment dels serveis en telefonia, que cauen un 3,6%.

Així com també l'estabilitat dels preus del tabac i les begudes alcohòliques, que registren un encariment anual del 2,3%, increment menor al registrat el gener de fa un any. Així com també l'abaratiment dels preus dels viatges organitzats i altres serveis recreatius, que registren una inflació anual de l'1,1%.

En termes anuals només pugen els preus del transport que s'encareix un 5,6% respecte el gener del 2011, a conseqüència de l'augment dels preus dels carburants i lubricants superiors a fa un any.

Les rebaixes, darrera el descens mensual dels preus

Com és habitual en un mes de gener, el grup del vestit i el calçat és el que més influeix en la baixada mensual dels preus per l'efecte de les rebaixes. A més però, en aquesta temporada de rebaixes d'hivern s'ha donat un major esforç per part dels comerciants que, davant la caiguda de vendes en el sector del consum, ha decidit ajustar encara més els seus marges per oferir preus altament atractius. I aquest major esforç ha suposat una reducció de fins el 14,8% en els preus en relació amb el desembre, el percentatge més alt que s'ha registrat a Catalunya des de l'inici de la crisi.

També han influït en el descens mensual dels preus la cistella de l'oci i la cultura, que s'abarateix un 2,1% respecte el mes anterior, degut principalment a la baixada dels preus dels viatges organitzats. També destaquen en termes mensuals el sector dels serveis en telecomunicacions, que s'abarateixen un 2,1% respecte el desembre.

En sentit contrari, han tingut un efecte mensual positiu en l'evolució dels preus el transport, que s'encareix un 2,1% per l'encariment del preu dels carburants; així com la cistella de l'habitatge, que s'encareix un 0,6% respecte el desembre per l'efecte directe de l'encariment de les tarifes de l'aigua i el gas.

L'IPC estatal al 2%

Al conjunt de l'Estat els preus també van caure un 1,1% el gener respecte el desembre i fa baixar l'IPC interanual fins el 2%, quatre dècimes menys que la inflació del desembre.

La taxa de variació interanual de la inflació subjacent, índex que no té en compte els aliments no elaborats ni els productes energètics que presenten sempre una gran fluctuació dels preus, se situa al conjunt de l'estat espanyol en el 1,3%. L'índex redueix doncs la seva diferència amb l'índex general del conjunt de l'estat espanyol, del 2%, concretament en set dècimes.

Pel que fa a l'anomenat l'IPC armonitzat, aquell que es calcula pel conjunt de la Zona Euro, l'índex es situa en el 2%, quatre dècimes per sota del registrat el desembre. En termes mensuals registra també un descens de l'1,7%.

Demarcacions

Per demarcacions, el descens en els preus al consum es generalitza. Lleida i Girona lideren els majors descens mensuals. En el primer cas, els preus van caure el gener un 1,2%, situant la taxa interanual de l'IPC en el 2,6%, la més alta del conjunt del territori català. A la demarcació de Girona, els preus van caure el gener un 1,1% i situen la inflació anual en el 1,9%, la més baixa de Catalunya.

A les comarques de Barcelona, els preus es van abaratir el gener nou dècimes, igual que al conjunt de Catalunya, situant la taxa interanual en el 2,3%, en aquest cas una dècima per sobre de l'índex de l'IPC català del 2,2%.

Finalment, a la demarcació de Tarragona els preus el novembre es van abaratir vuit dècimes, el menor descens de tot el territori, i l'IPC interanual queda fixat en el 2,1%, una dècima per sota l'inflació catalana.