L'Ajuntament de Figueres anul·la la renovació d'alguns dels convenis que la ciutat tenia amb entitats amb l'objectiu de posar en marxa un sistema de concurs públic per a aquest any. En una carta, a la que ha tingut accés Diari de Girona, el consistori afirma que el nou model "deixa sense efecte la clàusula de pròrroga automàtica de tots els convenis de col·laboració vigents fins al 2011, així com la dels que ho preveuen per al 2012" per a obrir una convocatòria pública a principis d'aquest 2012. Segons consta al document del pressupost aprovat inicialment, hi ha d'altres ajuts a entitats i associacions de la ciutat que es mantindran.

El govern municipal considera que aquest nou sistema garantirà "transparència en el repartiment de fons públics" i, alhora, "un repartiment més lògic i equitatiu dels recursos disponibles". Així ho va explicar també el regidor d'Hisenda, Manel Toro (CiU), als representants d'algunes associacions assitents a l'audiència pública dels pressupostos, celebrada el passat 18 de gener. Aleshores, tal i com va publicar aquest diari, els membres d'entitats van criticar una manca d'informació sobre el nou sistema d'ajuts per a saber com hauran de gestionar les seves activitats per aquest any. Toro va afirmar llavors que se'ls faria arribar la documentació amb les bases per tal que tothom pogués accedir-ho i que es mantindrien els convenis ja signats.

En el document, però, el consistori anuncia que la clàusula que preveia prorrogar els acords de forma automàtica anualment per aquell als que se'ls acabés la vigència al 2011 o al 2012 es deixa sense efecte i que la nova convocatòria comptarà amb dues modalitats d'ajuda: convenis de 4 anys (coincidents amb els períodes de mandat municipal) o bé subvencions anuals.

En aquest sentit, el decret que l'Ajuntament ha elaborat per una de les entitats a les que no es renovarà l'acord - que es va aprovar al 2010- s'explica que aquest conveni va entrar en vigor a partir del moment de la seva signatura i que es mantindrà vigent durant dos anys, "prorrogable anualment en el cas que cap de les dues parts comuniqui a l'altre la seva voluntat de deixar-lo sense efecte. En aquest cas, la comunicació a l'altra part s'haurà d'efectuar amb tres mesos d'antel·lació a l'inici del nou període". Així, el consistori informa que deixa sense efecte la renovació del mateix a partir del juny d'aquest any, quan farà dos anys que es va signar.

Aquest, però, no és l'únic conveni que enguany no es renovarà. Segons ha pogut saber aquest diari, tampoc es prorrogarà a l'entitat Càritas. El seu president, Jordi Rotllan, ha explicat que encara que això passi no temen perdre els ajuts econòmics perquè "tothom és conscient de la importància de la nostra activitat, especialment en moments tant difícils com els actuals". Rotllan afegeix que en les converses que han tingut amb el consistori se'ls ha deixat clar que hi haurà bases per a cada activitat. A més, ell creu que "és poc probable que algú altre s'hi presenti per fer el que fem nosaltres".

On s'hi que continua el conveni és amb l'altre associació que ell també presideix. Segons el pressupost inicial, però, es contempla una reducció de l'aportació de 5.000 euros respecte de l'any passat. En aquest sentit, Rotllan ha explicat que han presentat una al·legació als comptes perquè no veuen just que ja l'any passat se'ls rebaixés també en 5.000 euros. Malgrat això, al document del ple d'aprovació definitiva dels comptes no es contempla estimar l'al·legació.

El consistori diu a la carta que la decisió s'ha adoptat, a banda de per oferir més transparència, per la crisi. "La situació econòmica actual al nostre país i arreu afecta tots els àmbits de la societat, i les administracions locals no en queden al marge. En aquest context, l'objectiu de l'Ajuntament de Figueres és aplicar una política econòmica d'austeritat basada en l'optimització dels recursos existents amb la finalitat d'elaborar uns pressupostos i unes ordenances fiscals que equilibrin el volum de la despesa als ingressos del moment". Així, afegeixen, "malgrat aquesta conjuntura adversa, una de les prioritats municipals és continuar donant suport a les entitats de la ciutat, atesa la importància de la seva tasca en la promoció i dinamització cultural, esportiva, cívica i social". I per a fer-ho, diuen, cal més austeritat en els models de convenis i subvencions fins ara existents. Se n'han mantingut, en canvi, amb la Cate o el Casino.