Ara sí, com a Sibèria. Ja fa dies que passem per un episodi climàtic propi de latituds més elevades, però amb l'onada de fred arribant al zènit és quan més fa honor al seu atribut de "siberià". Ahir mateix, els habitants de l'Alt Empordà que es van atrevir a sortir al carrer van trobar-se amb una sensació tèrmica de fins a 20 graus sota zero, provocada per la suma d'unes temperatures ja de per si negatives (entre -1 i -5 graus), i una forta tramuntana que va esborrar les restes de neu i glaç que van caure la nit de dijous.

El vent es va adjudicar ahir el protagonisme absolut del temporal i va agreujar la sensació de fred a les poblacions gironines, que entre ahir i avui han d'arribar als valors més gèlids de l'any. De la neu caiguda dimecres i sobretot dijous, ni rastre. Una tramuntanada amb ràfagues superiors als 150 quilòmetres per hora a Portbou i altres punts del Cap de Creus va assecar l'ambient i va multiplicar per quatre la sensació de fred.

Dit en altres paraules, a Girona ciutat la màxima va arribar als 4,6 graus positius, però amb un vent del nord de 15 quilòmetres per hora passejar per la ciutat es convertia en una refrescant aventura a uns 5 graus sota zero. El mateix va passar a Olot, on no van arribar ni als tres graus de màxima, amb una tramuntana de gairebé 20 quilòmetres per hora.

Si aquest era el panorama a l'interior i sud de les comarques gironines, a l'Empordà i les zones d'alta muntanya (Ripollès i Cerdanya) era encara més extrem. A banda de Portbou, la tramuntana va assotar de valent nuclis com Roses, Espolla, Castelló d'Empúries o Sant Pere Pescador, on a més les mínimes van baixar fins als -4 graus. Al Baix Empordà, tot i que les màximes van ser lleugerament més altes, la tònica es va mantenir similar. A la Bisbal per exemple, el vent va deixar una sensació tèrmica que rondava els sis graus negatius.

Al Pirineu gironí, lògicament, les mínimes van caure com mai durant la matinada d'ahir. Estar-se ahir a la nit pels carrers de Queralbs volia dir suportar unes temperatures de -18 graus (més l'agreujant del vent, que també va fer acte de presència en aquelles zones). Durant el dia tampoc és que fos gaire més agradable: 15 graus negatius de màxima.

A la Cerdanya la tònica va ser més o menys la mateixa. Gairebé cap estació meteorològica va registrar valors positius al llarg del dia d'ahir, i per contra les temperatures mínimes van davallar fins als 20 graus sota zero a Meranges, a la cota 2.200. En aquestes zones, el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) va advertir que es podia produir el fenomen del torb, és a dir grans remolins de neu provocats pel fort vent.

En general, a la Costa Brava es van produir valors inusuals amb temperatures mínimes a tot el litoral. Ahir, a més, el vent va aixecar onatge i la maregassa i el mar de fons del nord est es van fer evidents, sobretot al cap nord de Begur i a diferents punts costaners de l'Alt Empordà.

Segueix l'alerta màxima

Ahir el Meteocat va decretar "risc meteorològic molt alt" (el màxim possible) a totes i cadascuna de les províncies catalanes, a causa del fred, vent i estat de la mar. Per avui, l'alerta es manté exactament igual, amb l'afegit de possibles nevades de cara a la tarda al Ripollès, Garrotxa i Alt Empordà. A les zones on es calmi el vent, les mínimes baixaran de manera moderada, i a la resta no s'experimentaran canvis importants.

Així, els valors mínims baixaran encara més, i els màxims seran molts semblants als d'ahir. Tret del Pirineu, el cel clar tornarà a fer acte de presència a tota la demarcació per la persistència del vent, que netejarà tots els núvols que hi pugui haver. Pel que fa al vent, el Meteocat remarca que seguirà bufant de component nord i oest, amb intensitat sobretot al Pirineu i l'Empordà. No obstant, a partir de mitja tarda començarà a amainar per la banda central i sud de les comarques gironines.