El Parlament ha aprovat amb el vot de tots els grups parlamentaris menys l'abstenció d'ICV-EUiA, en alguns punts, i de SI una moció que insta el Govern a desplegar el Pla Nacional d'Execució Penal 2008-2013 "revisat i actualitzat". El text aprovat demana que en el termini de 3 mesos l'executiu presenti un calendari i una programació econòmica de recursos humans i materials per a l'obertura del centre penitenciari de Puig de les. A més, també reclama que es duguin les actuacions necessàries per a l'execució del centre penitenciari de preventius de la Zona Franca durant el 2012, "comptant amb el previ acord amb l'Ajuntament de Barcelona i el Consorci amb la Zona Franca.

La moció presentada pel PSC s'ha aprovat amb el suport de CiU, PPC, ERC, C's i del diputat Joan Laporta. La primera part del text fa referència a l'execució del Pla que contempla la construcció de nous centres penitenciaris i el tancament dels que estan obsolets. A banda de les referències a l'obertura del centre penitenciari de Puig de les Basses que permetria tancar els centres de Girona i de Figueres, i l'execució del centre penitenciari de a Zona Franca, la moció també insta el Govern a continuar fent "totes les obres tècnicament possibles" durant el 2012 en el centre penitenciari Mas Enric al Catllar de Tarragona, incloent les infraestructures de depuració d'aigües residuals. Un centre penitenciari que permetria tancar l'actual presó de Tarragona.

La segona part de la moció fa referència a les negociacions que s'estan mantenint entre el Govern i els sindicats dels treballadors dels centres penitenciaris. Finalment, el text acordat entre la majoria de grups parlamentaris insta el Govern a mantenir "els complements salarials específics del personal vinculats a les característiques i condicions de treball dins dels centres penitenciaris atesa la naturalesa del servei", això sí el text afegeix que es farà "d'acord amb els termes en què es concloguin en la negociació de l'acord sobre les condicions laborals".

El debat s'ha celebrat amb la presència a l'hemicicle de representants dels sindicats que estan negociant amb el Govern les condicions laborals del personal dels centres penitenciaris. Una negociació que ha desencadenat en els últims dies el bloqueig de diverses presons.

Finalment, l'última part de la moció insta l'executiu català a què els reclusos puguin continuar estudiant estudis universitaris a través de la Universitat Nacional a Distància (UNES) i al Universitat Oberta de Catalunya (UOC).