La diputada del PP per Girona, Concepció Veray, ha defensat que el govern estatal no ha frenat els tràmits per tirar endavant els projectes de desdoblament de l'N-II i que tots estan seguint el seu curs. Segons s'ha marcat com a objectiu, a final de legislatura assegura que la via estarà desdoblada o "pràcticament acabada" en el tram sud, on estan pendents de fer-se encara tres trams fins a Tordera. Segons Veray, són objectius "realistes" que defensarà a la Comissió de Foment de la qual n'és vocal. Per Veray, acabar les obres del TAV, impulsar el soterrament del tren convencional a Girona i la variant ferroviària de Figueres són les altres prioritats de la legislatura.

El passat 29 de desembre, el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) publicava l'exposició al públic del tram Sils-Maçanet de desdoblament de l'N-II. Aquest és, segons el PP, una mostra que el govern de Mariano Rajoy no pretén aturar els tràmits per desencallar una via llargament reivindicada. L'Estat ha de repetir aquest tràmit per tal d'encaixar el projecte amb unes altres obres que ha d'executar la Generalitat en una carretera de la seva competència que conflueix amb l'N-II.

En la primera compareixença davant els mitjans a Girona de la diputada popular, Concepció Veray, ha assegurat que no hi ha cap projecte prou avançat per començar obres immediatament però que la voluntat del partit és que tots continuïn els tràmits que tenen en curs. "El més important és no parar res", ha manifestat Veray que s'ha marcat com a objectiu que a final de legislatura estigui desdoblada o "pràcticament acabades" les obres en tot el tram sud. Actualment, en aquest tram sud manquen per fer les obres de Caldes a Sils (6,6 quilòmetres, una obra adjudicada provisionalment pel PSOE hores abans de les eleccions del 20-N), Sils-Maçanet i Maçanet-Tordera. Els dos primers trams van iniciar obres fa dos anys i es van aturar a mig fer.

Veray ha defensat que és l'única diputada que forma part com a vocal de la comissió de Foment. La diputada popular ha criticat que CiU no hagi apostat per posar-hi cap altre gironí en una de les comissions "més importants del Congrés" i ha afirmat que el diputat gironí Jordi Xuclà (CiU) només hi és com a adscrit però que, per tant, no té dret a vot.

La diputada confia que la ministra de Foment, Ana Pastor, serà receptiva amb les peticions que es facin des de Girona i ha dit que, si inicialment no hi ha diners per executar obres, caldrà "planificar bé" per tal que els projectes vagin avançant en els tràmits més inicials i poder entrar les màquines quan la situació econòmica millori.

Juntament amb el desdoblament de l'N-II, Veray també s'ha marcat com a objectiu acabar el TAV i impulsar tant la variant ferroviària de Figueres -que ha treure el tren concional del centre de la ciutat- i també el soterrament del tren al seu pas per Girona. Veray ha criticat el PSOE perquè, segons ha dit, han tingut el projecte del soterrament del tren convencional "durant vuit anys al calaix". "Això és el que hem d'evitar que passi amb l'N-II", ha manifestat.

Defensa de les reformes del PP

La diputada gironina ha volgut posar xifres als efectes que, a la demarcació, tindran algunes de les reformes impulsades per l'executiu de Mariano Rajoy. Per una banda, ha afirmat que un 25% de contribuents de les comarques gironines no es veuran afectats per l'augment de l'IRPF, el que suposa que uns 78.000 gironins mantindran les retencions que actualment tenen a la seva nòmina.

Per altra banda, també ha defensat l'augment de l'Impost de Béns Immobles (IBI) que, segons ha dit, ha d'aportar més liquiditat als ajuntaments. Segons Veray, en casos com l'Ajuntament de Girona suposarà una recaptació addicional de 2,5 MEUR.

En el cas de les pensions, el fet que el PP hagi aixecat la congelació que havia aplicat l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero suposa, segons càlculs de Veray, que els pensionistes gironins -més de 151.000- rebran en conjunt 20 MEUR durant el 2012.