El projecte de soterrament parcial de les vies del tren convencional que l'alcalde de Figueres Santi Vila va apuntar com a viable fa unes setmanes, juntament amb el manteniment de l'estació del centre, és molt difícil de portar-se a terme tenint en compte el context de crisi actual. Així ho creu la Plataforma Defensem el Tren de l'Empordà que considera que s'han "perdut tres anys" amb el projecte de l'estació intermodal del TAV a Vilafant i l'eix ferroviari nord, encara pendent de completar-se. El seu portaveu, Pep Gou, creu que no és un bon moment però demana "màxim consens" amb aquest projecte i proposen de nou fer una consulta popular sobre aquest tema que consideren "transcendental" pel territori.

En un comunicat, la plataforma celebra que Santi Vila hagi tornat a posar sobre la taula el soterrament -encara que parcial- de les vies convencionals així com el manteniment de l'estació del centre amb un nou estudi que compta amb el suport del Govern i -aquest serà el tercer, apunten- que xifra el projecte en 30 MEUR. Consideren, però, que aquest "gest racional" arriba "massa tard" perquè, "mentre Figueres feia volar coloms, moltes ciutats catalanes i de tot l'Estat han anat aprovant projetes de soterrament i ara, que els caixes són més que buides, la comarca s'haurà de posar a la cua". I és que al seu entendre s'han perdut uns anys "molt necessaris" per solucionar aquesta problemàtica.

Pel que fa al projecte de Foment, recorden que aquest mai es va comprometre formalment a construir la variant ferroviària nord, que encara no s'ha completat, sense la qual és "inviable" el projecte de l'estació intermodal de Vilafant. En aquest sentit, consideren que no es va preveure els efectes de l'esclat de la bombolla immobiliària que va fer impossible la venda dels terrenys del voltant de l'estació del centre, uns diners que havien de servir per pagar el trasllat de l'estació del centre. Però aquesta cessió dels terrenys no s'ha concretat mai per escrit, assenyala la plataforma, i l'operació no s'ha pogut dur a terme.

El trasllat de l'estació, l'opció més cara

El seu portaveu recorda que quan l'alcalde Santi Vila va llegir l'octubre del 2008 al ple de l'ajuntament la posició definitiva de donar suport al trasllat de l'estació a Vilafant, ja feia més d'un any que havia esclatat la bombolla i la crisi econòmica ja es feia notar. Aquell mateix dia, la plataforma va llegir un comunicat alertaven que el projecte no es podria tirar endavant i recorden que hi havia dos estudis que apuntaven com a l'opció més barata el soterrament de les vies.

Entre els arguments en contra, hi havia que el trasllat perjudicava greument el servei públic ferroviari, l'economia local i la mobilitat comarcal i, també, perquè consideraven que aquest projecte comportava una tal quantitat d'obres d'infraestructura que el feien "econòmicament inviable, fins i tot en els millors moments de la bombolla immobiliària".

El màxim consens

Veuen amb bons ulls que l'equip de govern de CiU- que governa amb àmplia majoria- s'hagi compromès a explicar el projecte del soterrament parcial a totes les forces i agents per buscar complicitats perquè el projecte necessita el "màxim suport" de tot el territori pel seu caràcter "transcendental". I proposen de nou la fòrmula de fer una consulta popular, com ja van sol·licitar 6.000 veïns amb la seva signatura però que el govern muncipal va desestimar de "males maneres". També recriminen a Santi Vila haver tingut fins ara una actitud "prepotent" amb el tema ferroviari.