ICV presentarà esmenes per valor de 58 milions d'euros (MEUR) als pressupostos de la Generalitat per a les comarques gironines. Els ecosocialistes, que ja en van entrar una a la totalitat, presentaran aquesta nova bateria d'esmenes al Parlament al llarg d'aquesta setmana. La formació posa l'accent en demanar més recursos per engegar la presó de Figueres o per construir noves escoles i comissaries ja planificades. A més, també reclamen inversions per a parcs naturals -sobretot, el del Montgrí-, un àmbit on el diputat Joan Boada assegura que es destinen "zero recursos". Malgrat la crisi, ICV sosté que "amb una política fiscal adequada" es poden aconseguir ingressos per fer front al què reclamen.

El diputat d'ICV Joan Boada ha criticat aquest matí la davallada del 18% en inversió que els pressupostos de la Generalitat per al 2012 preveuen a les comarques gironines. Boada ha assegurat que els pressupostos suposaran un fre per a l'economia del territori i són fruit de la "incapacitat del Govern per gestionar la crisi".

Per al diputat, els nous pressupostos s'han de centrar en "fomentar la creació d'ocupació" i no "només en retallar sinó també en impulsar una política d'ingressos". Segons ICV, CiU ha d'implantar un model "alternatiu" basat en l'equitat fiscal. "És a dir, que qui té més pagui més", ha puntualitzat el diputat gironí.

"A més, aquesta política s'ha de complementar amb la lluita contra el frau fiscal i l'economia submergida", ha afegit Boada. Per a ICV, aplicar aquesta fórmula permetria aconseguir ingressos extra durant el 2012, i poder incrementar la dotació pressupostària que es destina a la demarcació.

Per aquest motiu, després d'entrar una esmena a la totalitat, la formació ecosocialista presentarà aquesta setmana al Parlament una nova bateria d'esmenes, amb la voluntat de corregir "el dèficit d'inversions" que els pressupostos destinen a les comarques gironines. En total, es tracta de 59 esmenes per valor de 58 milions d'euros (MEUR) que es volen que se sumin als 175 d'inversió que preveu el document de pressupostos al territori presentat per la Generalitat.

"Aposta forta" per als serveis i les persones

Segons concreta Boada, les esmenes se subdivideixen en dos eixos bàsics. D'entrada, aquelles que fan "una aposta forta" per als serveis destinats a les persones. I dins aquest àmbit, destaquen les que van dirigides a salut i educació. Dins les esmenes, la formació proposa destinar 7,5 MEUR per construir escoles i instituts planificats (com l'edifici d'El Bosc de la Pabordia a Girona, una nova escola al Ripollès o un institut al barri de Palau).

En l'apartat de salut, Boada ressalta que es volen aconseguir "els recursos necessaris per reobrir els quiròfans tancats als hospitals" i també impulsar el nou edifici de l'hospital Josep Trueta (obra a la qual es demanen destinar 10 MEUR durant el 2012).

A més, ICV també demana que es desencalli la construcció d'una nova comissaria dels Mossos d'Esquadra a la Jonquera (1MEUR) i de la seu regional de Salt (2 MEUR). "Creiem que totes aquestes iniciatives contribuiran a la creació d'ocupació en els diferents sectors", ha ressaltat Boada.

"Inversió zero" per als parcs naturals

El segon eix al qual fan referència la resta d'esmenes se centra en "l'impuls de l'economia verda", com l'ha definit el diputat ecosocialista. En aquest àmbit, ICV reclama que es dotin de recursos els parcs naturals, sobretot el del Montgrí (400.000 euros per fer-ne el pla d'usos i gestió). Joan Boada ha criticat que, en l'actual document de pressupostos, el Govern destina "inversió zero" als parcs de la demarcació, i reclama que això "es corregeixi".

Dins l'apartat d'inversions destinades a Medi Ambient, la formació també demana destina 4 MEUR al futur complex de gestió de residus del Gironès, 4 MEUR per a l'estació de tractament d'aigües residuals de Figueres o aconseguir "recursos suficients per al compliment del retorn de l'aigua del Ter fins al 2015".

Un altre pol en el qual se centren les al·legacions d'ICV es troba en tot allò referent a la mobilitat. En especial, en elaborar estudis informatius per als tramvies de les Gavarres o el de Girona-Olot (4 MEUR). A més, ICV també vol que es destinin 2,5 MEUR a redactar un estudi informatiu "per al tren-tram que hauria d'enllaçar Girona amb l'aeroport i Flaçà", segons ha concretat Joan Boada.

Per a ICV, la seixantena d'esmenes que presentaran volen "donar resposta a la realitat de les comarques gironines". Boada també ha alertat de la necessitat d'aplicar polítiques fiscals alternatives que permetin "incrementar ingressos" perquè sinó -assegura- "correm el perill d'entrar en recessió i incrementar l'atur a la demarcació".