Els productors d'arròs a l'àrea dels Aiguamolls de l'Empordà consideren que se'ls estan posant traves per exercir l'activitat limitan-los la legalització dels pous. L'ACA fins i tot els va sancionar per abús d'aigua, mentre que ells defensen que això és fals. Com a sortida, creuen que s'hauria de fer un estudi dels aqüífers per regular l'ús de l'aigua.

L'Agrupació de Productors d'Arròs de l'Empordà ha denunciat, en declaracions a TV3, que l'activitat que des de fa anys s'està recuperant en aquesta zona, topa amb el compliment dels requisits del parc en allò referent a la legalització dels pous d'on extreuen aigua per inundar els camps.

En els darrers anys el conreu s'ha anat incrementant per tal de recuperar un cultiu tradicional a la comarca. Per aquesta temporada la producció ha crescut un 15%, una tendència a l'alça que els productors apunten que el Parc Natural dels Aiguamolls està frenant. S'han elaborat en els darrers temps informes desfavorables per tramitar la legalització dels pous d'on extreuen aigua i, a més, se'ls ha sancionat per un abús.

El president de l'Agrupació de Defensa Vegetal de l'Arròs, Josep Pericay, en declaracions a la televisió catalana manifestava que no és cert que es faci un abús exagerat de l'aigua ni tampoc que hi hagi salinització, una problemàtica que fa temps que posen sobre la taula els pagesos de la zona.

Defensen que el conreu de l'arròs no utilitza més aigua que altres i consideren que per acabar amb percepcions equivocades caldria elaborar un estudi dels aqüífers que permetés posar ordre en l'extracció d'aigua.

Garantir l'extracció d'aigua

Per part de la Generalitat neguen que es pretengui impedir l'activitat, sinó que es vol garantir que l'extracció d'aigua es faci complint la llei. El director dels serveis territorials d'Agricultura a Girona, Jordi Aurich, constatava a TV3 que hi ha una normativa d'aprofitament d'aigua i les extraccions les autoritza l'ACA i es fa complir en qualsevol cultiu, sense excepcions. Els dos arrossaires que tenen cultius a Castelló se senten des de fa mesos perjudicats per les acusacions d'un ús abusiu de l'aigua i de poder ser responsables, en part, de salinització a l'aqüífer de la Muga.

El juliol, tal com va publicar Diari de Girona, l'Ajuntament es va reunir amb diversos pagesos per tractar aquesta darrera problemàtica assegurant que als masos de l'entorn del parc fins i tot sortia aigua salada a les aixetes. Mentre l'Ajuntament i els pagesos creuen que hi ha una sobreexplotació d'aigua a l'aqüífer, i asseguren que hi ha salinització, els arrossaires asseguren que mai s'ha demostrat.