Unes 500 persones s'han manifestat aquest dissabte al matí al Pertús, a la Catalunya del Nord, en contra de la prostitució. Els manifestants han tallat la circulació principal de la localitat en una protesta en defensa dels drets de les dones i per un món sense prostitució. La marxa, sota el lema 'Contra la mercantilització dels cossos i el sistema de prostitució', ha estat convocada per diverses associacions i col·lectius en defensa dels drets de les dones procedents dels dos costats de la frontera. Concretament, els manifestants denuncien la reglamentació actual de la prostitució i reivindiquen una legislació que penalitzi els clients i no criminalitzi les dones que exerceixen la prostitució.

Els manifestants han repartit fulletons als conductors que arribaven a la localitat del Vallespir.

En el marc de la celebració del dia internacional contra la violència envers les dones, diverses agrupacions i col·lectius francesos i espanyols en defensa dels drets de les dones s'han manifestat aquest matí a la localitat de El Pertús, a la Catalunya Nord, contra la prostitució.

La manifestació, que s'ha portat a terme sense incidències i enmig d'un ambient reivindicatiu i festiu, estava encapçalada per una pancarta on es podia llegir 'els nostres cossos no són mercaderia'. Els manifestants han sortit des de l'aduana de la localitat i han recorregut una part del carrer principal de El Pertús, tallant la circulació en un dels sentits de la marxa del carrer. Diversos agents dels Mossos d'Esquadra han aixecat acte de la manifestació.

Mobilització per un món sense prostitució

Els manifestants, han cridat diversos lemes en defensa dels drets e les dones i han reivindicat un món sense prostitució. Els participants ensenyaven cartells on es podia llegir "no som mercaderia", o "ens manifestem contra la violència" i alguns d'ells portaven màscares tacades de sang fent referència a les dones "invisibles" que viuen situacions d'explotació sexual. Una de les portaveus del col·lectiu Dones d'Enllaç, Glòria Casas, ha destacat que amb aquesta mobilització ciutadana volen demanar "la supressió de tota forma de repressió contra les persones prostituïes", la regularització de les persones immigrades prostituïdes i la necessitat d'una legislació que permeti lluitar efectivament contra el tràfic sexual.

La portaveu ha destacat que cal noves lleis que penalitzin els clients i no criminalitzin a les persones que exerceixen la prostitució dins del territori espanyol i francès.

Els manifestants han fet referència a les 'Lleis Òmnibus' que mitjançant la modificació de la Llei de Carreteres prohibeix l'exercici de la prostitució i preveu multa contra les dones. Segons la portaveu de Dones d'Enllaç, aquesta normativa només "empeny les dones als prostíbuls de carretera" que, segons la portaveu, estan controlats per xarxes de proxenetes com succeeix en el "macro bordell de la Jonquera".

Els manifestants també han criticat la indefinició jurídica de l'estat espanyol en àmbit de prostitució i demanen que es reguli seguint l'exemple de Suècia. Els participants s'han solidaritzat amb les víctimes de la prostitució i han demanat més polítiques de suport jurídic i assistencial per a les persones en situació de prostitució com també, més formació en educació sexual a tots els ciutadans.

A més, la responsable del projecte Dones d'Enllaç i membre de la Vocalia de Dones de l'Esquerre de l'Eixample, Silvianne Dahan, ha destacat s'ha apreciat un augment dels ciutadans francesos que creuen la frontera en busca "de turisme sexual". Dahan ha criticat "la passivitat dels governants" i "la indiferència dels homes" que mantenen aquesta tendència.