Sis entitats ecologistes de la comarca demanen al govern de la Generalitat començar de nou el procés de planificació de la implantació de les energies renovables a l'Empordà. En el document, que han consensuat, reclamen la retirada dels projectes del parc eòlic de Portbou i de la Jonquera perquè es troben en zones naturals protegides i demanen que el desenvolupament dels parcs i altres projectes energètics es facin de forma que garanteixin la conservació del territori.

Iaden, Salvem l'Empordà, l'Associació Respectem l'Albera, No Molins a l'Albera, Salvem el Terraprim i la Plataforma Cívica Anti-Molins Portbou i Colera han elaborat conjuntament el document que faran arribar al govern català. Consideren que la suspensió cautelar de les ZDP sobre els parcs eòlics així com l'actual elaboració, per part de la Generalitat, del Pla d'Energia i del Canvi Climàtic de Catalunya 2012-2020 són una oportunitat per a treballar amb el territori la seva implamentació així com per reiniciar el procés per a definir com ha de ser el desenvolupament de les energies renovables.

Les entitats asseguren que no tenen la intenció de fixar punts concrets sobre el mapa sinó d'establir unes bases generals que tenen com a premissa que "el futur energètic ha de ser 100% renovable".

Pel que fa a l'eòlica, consideren que les centrals eòliques no poden ubicar-se en espais protegits o en zones amb un alt valor paisatgístic; que cal prioritzar els espais de fàcil evacuació de l'energia; evitar corredors d'aus o prioritzar els emplaçament de generació energètica propers als punts de consum. Sobre la resta de renovables, les entitats defensen la diversificació de fonts d'energia; la micro-generació distribuïda, l'estalvi i la reducció en el consum i, sobretot, la participació ciutadana en la planificació de tot aquest procés.