s manté el projecte però va per llarg. Aquest és el missatge que l'alcalde de Figueres, Santi Vila (CiU), va transmetre aquest dilluns als pares i mares dels nens de l'escola Carme Guasch. La trobada es va dur a terme a petició de l'AMPA del centre amb l'objectiu de conèixer el futur del CEIP, l'únic de la ciutat que encara continua en instal·lacions provisionals. Tot i que des de l'Ajuntament només han explicat que fins al 2014 no està previst que el projecte per a convertir l'actual presó en la nova escola tiri endavant, el president de l'associació, Josep Fort, ha explicat que Vila el va dir que almenys fins d'aquí a dos anys no es podrà licitar l'obra pel context econòmic; que durant aquest temps esperen enllestir el projecte executiu i que el consistori es compromet a assumir l'ampliació de les instal·lacions actuals per les mancances que presenten.

La situació econòmica i el retard en el trasllat al nou centre penitenciari del Puig de les Basses són dos dels principals motius pels quals l'ambiciós projecte que l'alcalde ha defensat en els darrers temps continuï al calaix. "Ens han confirmat que es manté l'emplaçament a l'actual presó però ens han dit que fins d'aquí a dos anys no es podrà licitar. Mentrestant treballaran en el concurs arquitectònic i el projecte executiu, que suposarà un 5% del pressupost total", va explicar Fort. Afegeix, però, que Vila es va comprometre a facilitar les instal·lacions necessàries per a suplir les mancances que actualment presenta el centre. "Ens falten mòduls i l'alcalde ens va dir que se'n posaran dos més l'any que ve i que si no ho paga Educació ho assumiran ells", assegura Fort. A bada d'això, el representant de l'AMPA diu que des del consistori també va "acollir" la proposta de perllongar el vial Mª Àngels Anglada, que permetria alliberar uns terrenys al nord del centre per tal de garantir més espai per a l'escola.

"Nosaltres no som bel·ligerants com altres centres però tampoc conformistes. Som conscients de les mancances que tenim i volem que els nostres fills tinguin les instal·lacions igual de dignes que tenen els altres centres", afegeix Fort. Des del consistori, per la seva banda, s'han limitat a confirmar la reunió i a dir que en els proper dos anys no serà una realitat i que de cara al 2014 és probable que s'impulsi. Ho atribueixen a la situació econòmica.

El regidor del PSC i pare d'un nen del centre, Pere Casellas, ha explicat que durant la trobada no es va parlar del finançament per a fer-ho possible. Ho considera, diu, una "fugida endavant" i insisteix en què el consistori hi haurà d'acabar posant diners perquè Educació només hi posarà 4 o 5 milions i el projecte de reforma en val més. "L'alcalde no sap com es finançarà això i està fora del sentit comú gastar una quantitat desorbitada per a rehabilitar l'espai. El que s'ha de fer és habilitar un solar al més aviat possible", afirma.

La conversió del centre penitenciari en l'escola és una de els obsessions de l'actual alcalde, que ja va iniciar els tràmits per fer-ho possible amb l'anterior Govern català, que tenia al conseller socialista, Ernest Maragall, al capdavant d'Educació.

De fet, va ser aleshores quan es va elaborar un primer esbós de com seria aquesta projecte a través dels serveis tècnics del consistori i dels del departament i, durant una visita a la ciutat a finals de l'any passat, Maragall va asegurar que el procés estava molt avançat. Amb l'entrada del nou govern convergent, però, el projecte va experimentar nous entrebancs.

I és que el mes de març, l'actual consellera, Irene Rigau, va condicionar el trasllat de l'escola a la disponibilitat pressupostària, després que Vila li demanés que no s'oblidés de la petició. En aquest sentit, va afirmar llavors que "sabem que és bo tenir un projecte com també l'espai perquè quan hi hagi el pressupost es pugui dur a terme". Ara, caldrà esperar.