"Un producte cultural d'alta qualitat, fruit de la conjunció entre la recuperació patrimonial i l'encant turístic de la Costa Brava". Així s'anuncia a la seva pàgina web el nou tren de vapor que ha de recórrer el trajecte entre Figueres i Portbou a partir de l'estiu vinent. Ahir, unes 200 persones van omplir els vagons d'un nou element dinamitzador del territori que va rebre tota mena d'elogis i felicitacions. Polítics, empresaris i curiosos van avalar el projecte, que ara resta pendent de les inversions finals per poder-se posar en marxa com més aviat millor.

Un èxit rotund. Així qualificava el president del Centre d'Estudis Històrics del Ferrocarril Espanyol, Ricard Oliver, el primer viatge del nou tren de vapor. A les 11 del matí, un tren absolutament ple va arrencar des de Figueres amb destinació a Portbou. A l'acte hi van assistir els alcaldes dels pobles per on passa la línia, regidors, el president del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, el president de la Diputació de Girona, el de la Cambra de Comerç, a més de diversos representants del món empresarial. L'alcalde de Figueres, Santi Vila, qui en un principi només havia d'assistir a l'acte inaugural previ al primer viatge, va optar per canviar-se l'agenda i pujar al tren amb unes 200 persones més. "Hi ha hagut gent que volia pujar i que s'ha hagut de quedar a terra perquè no hi havia prou lloc, anàvem absolutament plens", explicava ahir Ricard Oliver.

Els emprenedors d'aquest projecte van rebre les felicitacions per part de tots els assistents, entusiasmats amb el tren. "Molts ens preguntaven quan ho posarem definitivament en marxa", explicava Oliver. En un principi, aquest nou mitjà de transport, amb una ?finalitat al 100% turística, ha de funcionar a partir del mes de juny del 2012, tot i que encara queden alguns retocs i algunes inversions per fer. És per això que des del Centre d'Estudis i els ajuntaments valoren molt positivament la bona ?rebuda que va tenir el tren entre càrrecs polítics i empresaris, ja que són ells qui, en última instància, han de facilitar aquestes inversions. "Ara hem d'entrar en un procés negociador amb les administracions i anar establint mecanismes per invertir", destacava Oliver.

Qui també va quedar molt satisfet d'aquesta primera experiència va ser l'alcalde de Portbou, Josep Lluís Salas. "Ha anat molt bé, ha estat un èxit, ja que tant a l'arribada a Portbou i la sortida de Figueres, com durant el trajecte, hi havia molta gent mirant-ho". Salas també va destacar que hi va haver molta gent que es va quedar amb les ganes de poder pujar al tren, i va valorar molt positivament el suport rebut tant per part dels polítics com de les entitats. "Considerem que ha estat un èxit que ens ha de donar a conèixer una mica més. Era una prova, i ara hem de mirar de poder-ho tenir a partir del juny que ve, els caps de setmana", va explicar l'alcalde de Portbou. Salas va afirmar que aquest ha de ser un element per potenciar el turisme i també per ?facilitar el transport des de Figueres cap a la platja. "Amb aquest tren pots estalviar cues i marxar de ?Figueres cap a la platja al matí i tornar a les tres de la tarda sense haver de patir per res", va explicar.