La mina de la Segona Guerra Mundial que va ser localitzada per un submarinista a l'Almadrava de Roses es va fer explotar ahir al matí. Es creu que l'artefacte, de 300 quilos, podria haver estat arrossegat pels temporals des de la zona del Golf de Lleó, en una àrea minada pels alemanys. L'explosió es va portar a terme sense comportar danys a l'entorn.

Efectius de l'armada i la Guàrdia Civil van ser els encarregats de fer detonar l'artefacte que, tal com va publicar Diari de Girona dimarts, es trobava a uns dos-cents metres de la platja de l'Almadrava, al fons marí, a uns 16 metres de profunditat. La mina pesava 300 quilos i tenia un metre de diàmetre. Després d'assegurar un perímetre i d'haver estudiat l'artefacte dimarts, ahir es va fer explotar la mina, sense que calgués desplaçar-la del punt on es va localitzar.

Set especialistes de la UEDE de Cartagena, de l'Armada, i cinc del Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil van ser els encarregats de col·locar les càrregues explosives al matí després de les pertinents comprovacions. Quan faltaven uns minuts per dos quarts d'onze l'explosió es va fer perfectament visible des de la costa, tot i no haver-hi una deflagració completa perquè part de la càrrega de la mina es va cremar.

El tinent José Marcos Lozano, responsable de l'operació, va explicar que es va desactivar sense problemes i sense provocar danys a l'entorn. En ocasions és necessari desplaçar l'artefacte per la presència de posidònia al fons o foragitar els peixos. La mina podria haver estat arrossegada pels temporals des del golf de Lleó, on durant la Segona Guerra Mundial els alemanys van llançar mines. El 2009 se'n va desactivar una altra de similar a la mateixa platja. En els darrers 20 anys s'han fet detonar 23 artefactes a la Costa Brava. A les comarques gironines se n'han trobat en diverses poblacions, com Colera, Sant Feliu o Roses.