El Govern s'ha compromès a recol·locar els treballadors fixes de les residències de Temps Lliure que hi ha a Catalunya, situades a Tarragona, Lès (Val d'Aran) i Llançà (Alt Empordà). En canvi, però, rescindeix el contracte del personal temporal, segons ha explicat CCOO després de la reunió que han mantingut aquest dilluns els sindicats amb el Departament d'Empresa i Ocupació, per buscar sortida als afectats pel tancament de les residències a partir de l'1 de gener del 2012. La responsable de Personal Laboral del sector de la Generalitat de CCOO, Sara González, ha reflexionat que serà "complicada" la recol·locació del personal fix en llocs de treball propers als que tenien fins ara.

Després que la Generalitat hagi comunicat en la reunió d'avui al comitè d'intercentres que el tancament de les residències és "irreversible", s'han intentat buscar solucions per als treballadors fixes de les instal·lacions. CCOO ha explicat que el Govern s'ha compromès a recol·locar-los al màxim de prop d'on estaven fins ara, però això serà "complicat" sobretot pels treballadors de Lès i Llançà, ja que són localitats més aïllades que Tarragona, ha argumentat González. A més, també ha explicat que els afectats treballaven principalment en la cuina, neteja o manteniment, sectors que el Govern tendeix a externalitzar.

Pel que fa als treballadors no fixes, el fet que fossin contractats com a personal temporal discontinu fa que ja hagin esgotat bona part de l'atur que els pertocava, a part que alguns d'ells porten "19 anys" treballant en les residències, segons ha concretat González.

D'altra banda, González ha explicat que el Govern encara no els ha facilitat el llistat d'afectats, tant fixes com temporals, de manera que encara no han transcendit les xifres totals de treballadors perjudicats per aquests tancaments. Els sindicats s'han de reunir de nou amb el Departament d'Empresa i Ocupació el 21 de novembre vinent per recollir aquestes xifres i més informació que han sol·licitat a la Generalitat.

Concentració a Llançà

Una trentena de persones s'han concentrat aquest dilluns al matí davant de la residència de Temps Lliure de la Generalitat a Llançà per protestar pel tancament d'aquest centre. CCOO ha denunciat que, a més de perjudicar la quarantena de treballadors de la residència, la clausura també afectarà en el comerç de Llançà, ja que calculen que cada temporada unes 5.000 persones s'allotjaven en aquestes instal·lacions de la Generalitat que ofereixen vacances als treballadors a preus inferiors als del mercat.

Les residències de Temps Lliure de la Generalitat estaven destinades a procurar al conjunt dels treballadors i a les seves famílies la possibilitat de gaudir d'un període de vacances i lleure amb unes contraprestacions inferiors als preus de mercat. A Catalunya se situaven a Llançà, Tarragona i Lès. Amb el seu tancament a partir de l'1 de gener del 2012, Catalunya serà l'única comunitat sense aquest tipus de residències.

Una nova funció a les instal·lacions

Segons ha informat CCOO, l'Ajuntament de Llançà té intenció de situar el centre de dia a les instal·lacions que quedaran lliures quan es tanqui la residència de Temps Lliure, i Lès les mantindria per al sector de l'hostaleria. Pel que fa a Tarragona, el sindicat creu que la nominació de la ciutat per organitzar els Jocs del Mediterrani del 2017 encarirà el terreny on es troben les instal·lacions, tot i que de moment no ha transcendit el futur d'aquest equipament.