Amb la interconnexió elèctrica entre Espanya i França encara sobre paper, la subestació elèctrica de Santa Llogaia d'Àlguema continua esperant l'inici dels treballs per convertir-se en el nucli energètic més gran de les comarques gironines. I és que a diferència de la subestació de Bescanó, a la infraestructura de l'Alt Empordà està previst que hi hagi fins a cinc parcs energètics per satisfer les diferents demandes.

El gran tret distintiu de la subestació de Santa Llogaia d'Àlguema serà l'estació conversora que s'encarregarà de transformar el corrent altern provinent de Bescanó en corrent continu i viceversa. Aquest canvi es deu al fet que a partir d'aquest punt de l'Alt Empordà la línia de la MAT passarà a ser soterrada per travessar la frontera i arribar a la subestació de Baixàs, a França. La longitud del tram soterrat (64,5 km) obliga a realitzar aquest canvi de corrent. La conversora utilitzarà, a més, una tecnologia que no s'ha usat mai fins ara a Europa. Es tracta de la Voltage Source Converter (VSC, que es tradueix a Convertidor de la Font de Tensió), que té la capacitat de fer el canvi d'altern a continu de forma molt ràpida i permet fer connexions subterrànies de gran llargada. Aquest canvi de corrent també permetrà que s'hagin d'utilitzar menys cables. D'aquesta manera, l'ample total de la construcció que ha de transportar l'energia serà de tres metres, davant els set metres que haurien estat necessaris si la interconnexió soterrada s'hagués fet amb corrent altern.

Una altra de les variants que presentarà la subestació de l'Alt Empordà serà una infraestructura d'evacuació de l'energia eòlica dels parcs que s'han de construir a la comarca. Aquesta part de la subestació ha de suposar un impuls per a la integració del sistema eòlic a les zones properes, i ha de convertir l'energia entrant en ?corrent elèctric. La nova interconnexió entre Espanya i França ha de garantir que aquesta energia es desenvolupi millor i també la seva generació i gestió en condicions de seguretat. Tal com reflecteix un ?informe de Red Eléctrica, la generació eòlica no té estabilitat, perquè depèn de la variabilitat i disponibilitat de vent, i per això ha de ?tenir el suport d'altres centrals que cobreixin les possibles variacions.

Alimentació al TAV

El tram de la MAT que passa per Santa Llogaia també ha d'anar paral·lel a algunes vies de comunicació, com són l'AP-7 i el TAV. La subestació elèctrica també disposarà d'un parc d'alimentació per al tren d'alta velocitat. El desenvolupament d'aquesta línia estava compromès per la situació elèctrica deficitària que hi havia a Girona. Segons Red Eléctrica, només una línia de 400 kV com la que està projectada pot assegurar el servei, ja que amb una línia de capacitat menor hi podria haver caigudes de tensió o distorsions a la xarxa que afectarien la qualitat del servei als consumidors.

D'altra banda, Fecsa Endesa també tindrà el seu racó particular dins d'aquest puzle. Concretament es tracta d'una subestació on es conectarà amb Red Eléctrica per transformar la tensió de 400 kV a 220 en alguns casos, i a 110 o 132 kV en d'altres. Aquesta energia elèctrica que arribarà de Bescanó passarà per aquesta estació transformadora per adaptar-la i poder-la distribuir cap a les poblacions del voltant per als usuaris de la companyia. Aquest parc de distribució connectarà entre si diferents línies i servirà per alimentar altres xarxes de tensió inferior que han de portar l'energia fins al consumidor final.

De la mateixa manera que a Bescanó, Red Eléctrica també tindrà a Santa Llogaia la subestació principal de transport d'energia de 400 kV que ha de connectar les ?diferents línies d'alta tensió.

Tot això està previst que es posi en ple funcionament a mitjans de l'any 2014, tot i que les associacions contràries a la línia de molt alta tensió ja han avisat reiteradament que faran el possible per endarrerir la data el màxim que puguin.