El Servei de Control de Mosquits ha localitzat el primer exemplar a Girona d'un mosquit rar, escàs i del qual, fins ara, tan sols se n'havien detectat dos més en altres punts de Catalunya. Es tracta d'una espècie tan poc comuna que no se la coneix per cap altre nom que no sigui el científic, Uranotaenia ungiculata, tal com va aclarir el director del servei que l'ha trobat als Aiguamolls de l'Empordà, Eduard Marquès.

El mateix Marquès va destacar la importància de la troballa per la baixa densitat de la població d'aquest mosquit, al qual es va referir com "una espècie rara, inofensiva i poc citada a Catalunya i Espanya" -va explicar, informant que només s'ha documentat als deltes de l'Ebre i del Llobregat.

El seu hàbitat natural es concenta en àrees del sud d'Europa properes al Mediterrani, encara que en alguna ocasió també s'ha identificat a l'interior d'Alemanya. Eduard Marquès va afegir que l'Uranotaenia ungiculata és un insecte típic de zones humides com canyissars, aiguamolls o prats inundats.

La captura es va realitzar la setmana passada en un dels paranys que el Servei de Control de Mosquits de la Mancomunitat Intermunicipal Voluntària de la badia de Roses i el Baix Ter té distribuïts pel territori; uns mecanismes que l'entitat utilitza per estudiar l'evolució de la població de mosquits. El mateix servei també assumeix, en conveni amb els ajuntaments implicats i a través de l'organisme de salut pública de la Diputació de Girona (Dipsalut), les campanyes de prevenció i control del mosquit tigre.

La trampa on es va capturar aquest exemplar adult d'Uranotaenia ungiculata estava situada dintre del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, on els especialistes no han pogut localitzar la larva. Eduard Marquès va remarcar la dificultat que comporta distingir-lo perquè es confon fàcilment amb larves comunes, motiu pel qual solen passar desapercebuts entre altres insectes.

Amb la voluntat de donar a conèixer el fet entre la comunitat científica, el Servei de Control de Mosquits treballa per recollir-lo en una publicació especialitzada en entomologia -la primera opció és una revista europea dedicada a la taxonomia general tot i que, sinó, ho publicaran en una d'espanyola més específica.

El director del Servei de Control de Mosquits de la Mancomunitat de la Badia de Roses i el Baix Ter va explicar que aquest mosquit, fins ara inèdit a les comarques gironines, "no pica a les persones i no se li coneix cap implicació sanitària".

Ahir, Eduard Marquès afirmava que "em va fer molta il·lusió trobar-lo perquè és la primera documentat a Girona" i que, tal com va assenyalar, van acabar identificant-lo perquè "la intuïció de trenta anys d'experiència" li va fer fixar-se en aquell insecte atrapat en el parany que li va mostrar un membre del seu equip el dimecres 19 d'octubre.