Una setantena de persones, a títol privat o en representació d'entitats ciutadanes, van participar anit a la sessió informativa que l'Ajuntament de Figueres va dedicar al castell de Sant Ferran, la fortalesa militar més gran d'Europa.

La sessió va tenir lloc al saló de plens a petició de la CUP i va servir per a evidenciar que hi ha un col·lectiu d'entitats que s'oposen frontalment a la creació del Museu d'Història Militar que promou el Ministeri de Defensa dins de l'organisme del Consorci del Castell, on també hi són representats l'Ajuntament i la Generalitat.

L'alcalde, Santi Vila, va deixar ben clara la seva postura d'admetre la instal·lació si s'ajustava a uns paràmetres de realitat històrica i de funció divulgativa contrària a les guerres i el militarisme. "Si no ens agraden els continguts direm que no. No tenim cap necessitat de rentar la cara del Ministeri", va afirmar. El mateix batlle, però, va deixar ben clar davant dels assistents que la ciutat havia d'estar agraïda amb els ministeris de Defensa i Cultura "perquè han estat les úniques administracions que han invertit diners en el manteniment i millora de la fortalesa", que és propietat de l'Estat espanyol.

En el mateix acte, un grup d'entitats pacifistes van anunciar l'inici d'una recollida de firmes per a demanar "el castell de Sant Ferran per a Figueres". L'alcalde va recordar als presents que si governava amb majoria de regidors de CiU en el consistori és "per que ho han volgut així la majoria de ciutadans" i que l'opinió d'aquests també compten a l'hora de valorar la feina del Govern municipal.

"No m'oposo a gestionar el Castell des de l'Ajuntament", va dir, però abans "caldria fer un estudi profund per saber quin cost tindria això per a la ciutat", en una clara referència a la dificultat de tirar endavant una fortalesa del segle XVIII amb més de tres quilòmetres de perímetre.

Més informació a la propera edició bde paper de l'EMPORDÀ.