Els 66 propietaris afectats de l'Alt Empordà per l'ampliació de les expropiacions de terrenys rústics per on passa el TAV s'han negat a firmar les actes prèvies d'ocupació perquè no accepten el preu que Adif els proposa, en ser la meitat del que es va pagar en la primera fase l'any 2008. Unió de Pagesos, que és qui els representa, considera que el preu establert des de Madrid és un "robatori institucional" i recorda que el procés s'ha fet de forma irregular perquè les finques ja estan ocupades des de fa tres anys sense els acords signats. L'acte s'ha hagut de suspendre perquè l'Ajuntament de Vilafant s'ha negat a cedir l'espai als representants d'Adif i per tant caldrà una nova convocatòria.

Els afectats pertanyen a varis municipis de l'Alt Empordà, en el tram del TAV que va de Figueres a Pontós. Concretament, són 34 propietaris de Vilafant, 9 de Santa Llogaia, 11 de Borrassà, 11 de Figueres i 1 de Llers. Alguns d'ells ja van patir expropiacions en la primera fase del projecte i van arribar a un acord amb Adif, però encara no han rebut el total de les indemnitzacions. Un dels afectats explicava que està pendent de cobrar gairebé 300.000 euros però en canvi només ha rebut una indemnització de 200 euros, el corresponent a la paga i senyal. Això fa que se sentin enganyats i es temin pel que pugui passar en aquesta segona fase.

Alguns, com l'Àngel Barahuna, es van assabentar que se'ls faria una expropiació aquest mes de setembre, quan va rebre el document que l'informava de la signatura de les actes prèvies d'ocupació. Es queixa que se li van ocupar uns terrenys sense previ avís. "Van passar uns tubs a la finca sense avisar a ningú; me'ls vaig trobar allà i el terreny ha quedat tot canviat", ha dit. El propietari lamenta que Adif hagi tirat pel dret i no hagi buscat l'acord amb el propietari abans de fer l'ocupació per les obres del TAV. "Primer t'han d'avisar, pots posar-t'hi d'acord i si no, que et facin l'expropiació forçosa però no pas ocupar així per les bones que és el que han fet", es queixava.

La meitat del preu acordat ara fa tres anys

El principal motiu que ha empès als propietaris afectats en aquest tram a negar-se a signar ha estat el preu de les taxacions, que és la meitat del que es va pagar l'any 2008, quan es va acordar la primera fase d'expropiacions. Així, s'ha passat dels 6 a 8 euros per metre quadrat a oferir-los entre 2 i 3 euros. Això ha fet que alguns propietaris tinguin una part de la finca expropiada per un import mentre que una altra part afectada per aquesta segona fase d'ampliació en valgui la meitat, tot i ser una continuació i per tant tractar-se del mateix terreny.

"És un autèntic robatori institucional; així de clar", ha declarat Antoni Casademont, membre de la Comissió Permanent d'Unió de Pagesos. El sindicat, que representa als afectats, denuncia que desconeixen els barems que utilitza Adif per calcular les indemnitzacions però "de cap de les maneres" es pot arribar a oferir la meitat del que s'havia signat fins ara amb l'excusa de la crisi econòmica.

També denuncien que el procés s'ha fet de forma irregular, ja que primer s'han ocupat els terrenys -els treballs per les obres van començar el 2008, tant en el cas de la primera fase d'expropiacions com l'anomenada d'ampliació- i ara Adif vol que se signin els acords amb els propietaris amb les condicions econòmiques molt més rebaixades. "El que han fet és una modificació del projecte inicial, però ho vesteixen com un nou projecte i per tant entrem en una altra duplicitat i embolic del que és tot el procés d'expropiació", segons paraules de Joaquim Casellas, que representa alguns afectats, entre els quals hi ha la propietària que ha hagut de cedir més terreny, fins a 6 hectàrees, corresponents als terrenys de tocar l'estació de tren de Vilafant.

La constructora va modificar el projecte inicial perquè necessitava augmentar la superfície afectada per fer-hi passar camins temporals per accedir a l'obra o per a les zones d'ocupació.

Un toc d'atenció a Madrid

Per tot plegat, han decidit unir les forces i fer un front comú. Aquest dimarts s'havia de celebrar la signatura de les actes prèvies d'ocupació però els afectats van demanar a l'Ajuntament de Vilafant, que era el lloc on s'havia de fer, que no els cedís l'espai i així ha estat. L'alcaldessa s'ha reunit amb els propietaris i els representants d'Adif, a qui ha demanat que s'obri un procés d'acostament de posicions i que es rectifiqui el preu inicial per tal que s'arribi a un "acord satisfactori", ha explicat Consol Cantenys.

Amb la suspensió de l'acte d'avui, caldrà repetir el procés per a una nova convocatòria i per tant s'ha aconseguir el que es volia, un "toc d'atenció a Madrid", segons paraules de Casademont, que ha assenyalat que almenys veuran que "estem molt ben organitzats" i que "els hi farem front". És conscient que Adif pot continuar endavant amb el procés, però requerirà més temps i diners. "Els hi posarem les coses difícils", ha conclòs el representant d'UP que no descarta la via judicial si no s'arriba a un acord.