La Guàrdia Urbana de Figueres comptarà a partir d'ara amb una nova tecnologia que li facilitarà el retorn d'objectes sostrets de forma il·lícita gràcies a un sistema de marcatge econòmic i únic a nivell estatal. El producte, comercialitzat pel Grup Camós, permet marcar amb un ADN sintètic objectes de valor per després localitzar-los. La marca es veu només amb una llanterna de llum ultraviolada i cal un microscopi per a poder-ne llegir el codi que ha estat prèviament entrat en una base de dades consultable pels diferents cossos policials de tot l'Estat, on s'especifica el seu propietari. El mobiliari urbà serà el primer que es marcarà però s'estudia estendre-ho a altres àmbits com ara material d'escoles.

Més de 25.000 euros és el que cada any es gasta l'Ajuntament de Figueres per substituir i reparar els desperfectes del material urbà per culpa d'actes vandàlics i robatoris, una qüestió que no es pot considerar "menor" especialment en el context de crisi actual, segons reconeix l'alcalde Santi Vila que ha defensat "les virtuts" d'aquest producte que el municipi incorporarà per primer cop a nivell estatal. La capital de l'Alt Empordà l'ha provat en una experiència pilot i ja són molts els ajuntaments i empreses que s'han interessat per aquest sistema.

Un sistema de fàcil aplicació i perdurable

Amb un aplicador o un esprai es marca l'objecte de valor a protegir amb un ADN sintètic que no és visible a la vista i que només es pot veure amb la llum ultraviolada d'una llanterna. El codi genètic queda impregnat juntament amb uns micropunts que només són visibles amb aquesta llum especial. La marca té una durabilitat de com a mínim 25 anys. De forma paral·lela, el propietari es dóna d'alta en una base de dades que només poden consultar les forces de seguretat de tot l'Estat, de manera que quan la policia tingui a la seva mà l'objecte robat podran llegir el codi i identificar ràpidament el seu amo.

L'inspector de la Guàrdia Urbana de Figueres, Josep Maria Riera, ha destacat el paper dissuasori d'aquesta tecnologia, que posarà les coses més difícils als lladres, però també la "celeritat" amb què els agents podran esbrinar la seva propietat i detectar si es tracta d'un objecte sostret de forma il·lícita. De moment, els agents de la Guàrdia Urbana estaran equipats amb llanternes de llum ultraviolada i microscopis portàtils, així com un microscopi electrònic a l'oficina tècnica per incloure fotografies digitals de les marques als informes relacionats amb robatoris.

Embornals i tapes de claveguera

El primer que es marcarà en aquesta fase d'implantació seran els embornals, les tapes de claveguera i altres objectes de mobiliari urbà que pateixen més robatoris. La intenció, segons ha explicat l'alcalde, és estendre-ho a "tot arreu" i per tant incloure les marques al material de les escoles, com ara ordinadors, que també acostumen a patir aquest tipus de delictes. "Tot allò que vulguin emportar-se a partir d'ara, estarà degudament assenyalat i qualsevol agent pot identificar en qualsevol moment la procedència d'aquell objecte; si setà tintat, tindrà un codi associat", assenyala Vila.

Tecnologia anglesa amb distribució catalana

El Grup Camós, de Figueres, és el soci distribuïdor del producte, la patent del qual pertany a una empresa anglesa. A partir de divendres es podrà adquirir a través del seu web i asseguren que ja són moltes les empreses i particulars interessats. Aquest sistema ja està en funcionament des de fa sis anys a una quinzena de països europeus i, segons els seus promotors, "ha contribuït a reduir els delictes".

El director executiu de Camós, Eduard Camós, ha expressat la "il·lusió" que els fa "poder ajudar amb la prevenció de la delinqüència a la ciutat de Figueres" i fer-ho extensible a la resta de l'Estat.