El llibre de mandat que ha elaborat l'Ajuntament de Figueres ha aixecat de nou la polèmica tant en el si de l'equip de govern com entre els grups de l'oposició.

El document, del qual s'han imprès 7.000 exemplars i ha costat uns 30.000 euros, ha estat rebutjat per ERC, mentre que PSC i el PP reclamen transparència per saber qui ho ha pagat i "a canvi de què". L'alcalde de la ciutat, Santi Vila (CiU), ha afirmat que ha estat finançat per tres empreses privades, però no ha volgut revelar quines són perquè "han demanat mantenir l'anonimat" i assegura que les crítiques s'emmarquen en un "context preelectoral". Vila, a més, ha emplaçat als qui ho critiquen a acudir als jutjats si tenen dubtes de la legalitat del procés.

"Es tracta d'una memòria de mandat. Un fet insòlit ja que mai s'havia fet un document amb una vocació tant ambiciosa i que posés color a tota la feina que s'ha fet", va assegurar ahir l'alcalde de la ciutat durant la presentació del document -que Diari de Girona ja va avançar la setmana passada- a la premsa. En aquest sentit, Vila va explicar que se n'han editat 7.000 exemplars que s'estan distribuïnt per comerços i espais de la ciutat i que ha costat uns 30.000 euros però "amb una inversió zero per part de l'Ajuntament".

"En una època com l'actual, jo faig fer l'encàrrec d'aquest document, que considero important per a crear relat de ciutat", va afegir. Segons va explicar, es van buscar empreses amb un volum important i que volguessin aportar els diners en forma de "mecenatge". "Ens van demanar que les mantiguéssin en l'anonimat", va manifestar el batlle.

Aquest ha estat precisament el que ha propiciat la polèmica. I és que, segons els grups de l'oposició, PSC i PP, després de reunir-se amb l'interventor municipal, han "detectat que no consta enlloc cap aportació". En aquest sentit, Pere Casellas (PSC), assegura que s'hauria d'haver tramitat a través d'un conveni "com s'ha fet en d'altres ocasions" i el regidor Diego Borrego (PP) afirma que "la fòrmula correcta hauria estat que s'entressin els diners a través d'una donació". Així doncs, els grups de l'oposició reclamen "transparència" en aquest afer i volen que se'ls expliqui "qui hi ha al darrere d'aquest assumpte i què en rebrà a canvi". El regidor popular va més enllà i assegura que Vila ha rebut "un regal" com a alcalde i que cal que se sàpiga la veritat.

"Partidista i personalista"

Els principals socis de govern de Vila, però, també s'han mostrat especialment crítics amb aquest assumpte i han titllat el document de "partidista" i "personalista". El grup d'ERC -que es va negar a assistir a la presentació pública del llibre- assegura que no es tracta de cap balanç de gestió i que "no s'hi recull l'acció de tots els grups que han fet part del govern municipal ni d'àrees que han estat ignorades al llarg d'aquests quatre anys". Afegeixen, a més, que "culmina una tendència d'aquests darrers dies, durant els quals s'ha fet un ús partidista dels mitjans institucionals". El regidor d'ICV, Richard Elelman, per la seva banda, assegura no tenir res en contra del document.

Durant la presentació del document, Vila va fer un repàs dels projectes que s'han dut a terme al llarg d'aquests quatre anys.

El batlle es va mostrar satisfet amb els objectius assolits, malgrat assegurar que el context de crisi ha estat especialment negatiu per a la ciutat deixant-hi uns 4.000 aturats. En aquest sentit, Vila va assegurar que cal potenciar la formació dels joves i "contruir un relat de ciutat" que impliqui el prop de 30% de població immigrant que té la capital altempordanesa.