Aquesta setmana s´inicien a Roses les tasques de rehabilitació de l´antic safareig de la Riera Ginjolers, obres que s´inclouen dins les actuacions previstes pel Pla de Barris del Nucli Antic de la població. Els objectius són la seva integració dins el projecte urbanístic que es realitzarà properament a la Riera (inclòs també en el Pla de Barris), i la recuperació d´aquest element patrimonial per la funció socialitzadora que desenvolupà entre les classes socials més humils del municipi.

Els antics safaretjos de la Riera Ginjolers de Roses, situats a l´alçada del carrer Puig Rom, es van construir en temps de la Segona República (1932), amb la voluntat municipal de destinar-los a les famílies més desfavorides de la població, que no disposaven d´un habitatge amb aigua corrent ni l´espai necessari per fer la bugada. Al mateix temps, però, el rentador va esdevenir un punt de trobada, un espai fonamental de socialització femenina, que ara es vol recuperar i dignificar en reconeixement a aquelles dones, i per mostrar a les noves generacions els costums de la història més recent.

Actualment, l´interior del safareig només és visible des d´una obertura lateral existent en el mur de tancament del rentador. Les obres que s´inicien aquesta setmana permetran la seva recuperació arquitectònica. A més, s´obrirà completament l´espai, fent-lo accessible als vianants mitjançant un joc d´obertures i portes de diferents mides i alçades, que permetrà composar un agradable joc visual i facilitarà el recorregut pel seu interior i la integració amb els nous espais d´estada que es crearan al seu voltant.

A l´interior, el rentador es dotarà d´una protecció i es tornarà a omplir d´aigua. També es restaurarà el voladís de teula àrab actualment existent, cosa que permetrà mantenir l´entrada de llum superior. Es preveu que les obres, dotades amb un pressupost de 41.000 euros (finançat pel Pla de Barris atorgat per la Generalitat al municipi de Roses), tingui una durada de quatre setmanes.