La Fiscalia de Girona ha obert diligències per esbrinar si hi va haver un suposat delicte de prevaricació durant el darrer mandat del govern de l'exalcalde, Xavier Sanllehí (CiU), en millorar els contractes laborals a treballadors municipals de forma irregular, tot i informes negatius de secretaria.

En concret se'ls hauria passat de temporals a laborals fixos o indefinits saltant-se els tràmits legals. També es va incloure un complement a l'exgerent, Ernest Pujol, que l'actual govern li va retirar. Pujol ho va recórrer i el jutjat, no només no va donar-li la raó sinó que va advertir del possible delicte. A principi d'any la Guàrdia Civil es va personar a l'Ajuntament demanant documentació i s'ha començat a prendre declaració a treballadors. El fiscal voldria aclarir si s'ha comès delicte i qui n'és el responsable.

La possibilitat que s'hagués comès prevaricació va sorgir arran del procés judicial. L'exgerent va recórrer davant del jutjat contenciós número 2 de Girona la rebaixa de sou que li va aplicar l'actual equip de govern (ERC, ECE-EPM, PP i M. Dolors del Fresno).

Sanllehí li havia aplicat un complement de productivitat i l'actual govern li va retirar. A la sentència s'explicava que havia estat el mateix Ernest Pujol qui hauria donat ordre a una administrativa, la cap de personal, que traspassés la major part del complement de productivitat a un complement específic. El jutjat no va donar la raó a l'exgerent i va considerar nul el complement. En aquest sentit la sentència exposava que "podria ser nul·la de ple dret per un presumpte delicte de prevaricació ja que cap dels dos no podia ignorar que no tenien competència per modificar retribucions", competències que té el ple municipal.

Segons va explicar l'alcalde, Salvi Güell, l'Ajuntament va posar els fets en coneixement de la Fiscalia, que va decidir iniciar diligències informatives, no només pel canvi al contracte laboral de l'exgerent sinó d'una vintena de treballadors més a qui, a un mes aproximadament de les eleccions de 2007, es va donar ordre a la cap de personal que els contractes passessin a ser fixos o indefinits. Era personal ?contrac?tat en diferents èpoques, que en tots els casos tenien una situació de temporalitat. Existia un informe desfavorable del secretari municipal que advertia de la irregularitat del procés, va confirmar Güell. La fiscalia hauria començat a estirar el fil i els primers moviments es van donar a conèixer a principi d'any quan es va requerir informació a l'Ajuntament amb motiu de l'obertura de les diligències informatives.

Fa un mes es va cridar a declarar el primer treballador municipal, la cap de personal de l'Ajuntament. Segons ha pogut saber Diari de Girona, hauria declarat que va rebre ordres de l'exgerent i posteriorment l'exalcalde va signar el decret. El fiscal continua els tràmits i ha inclòs dins la investigació la vintena de treballadors que també haurien resultat beneficiats. Aquesta setmana han tingut una reunió a l'Ajuntament per informar-los de la situació i dos dels treballadors estan citats per a la setmana vinent. Güell ha explicat que de moment es desconeix si hi hauran d'anar la resta. Estan obligats a declarar per les diligències de la fiscalia com a imputats.

La fórmula d'imputar-los permet que aquests es defensin i, en cas que es detecti que han comès algun delicte i el cas acabi al jutjat, no puguin al·legar indefensió. El personal rep l'assessorament legal de l'advocat de l'Ajuntament, Narcís Pérez. Una vegada el fiscal hagi recollit tota la documentació haurà de determinar si la porta al jutjat, en el cas que determina que algú ha comès algun delicte com presumpta prevaricació.