L'aplicació d'un nou insecticida als conreus d'arròs de les comarques gironines ha reduït en un 300% la població de mosquits. La presència d'aquests insectes a les 800 hectàrees de camps havia incrementat espectacularment durant els dos darrers anys perquè la Unió Europea obligava a utilitzar un producte que no era específic per a larves de mosquits.

El Servei de Control dels Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter ha obtingut un permís excepcional per utilitzar un nou larvicida i han vist com en alguns paranys on l'any passat detectaven 200 exemplars, enguany només n'hi ha una trentena. 'És una millora per a la qualitat de vida i la salut de les persones', ha afirmat el director, Eduard Marquès.

A la demarcació de Girona hi ha unes 800 hectàrees d'arrossars que durant l'època de cultiu estan inundats. Llavors, són l'ecosistema òptim per a la proliferació de mosquits i, per això, cal aplicar-hi tractaments per evitar que es converteixin en pràcticament una plaga. Durant les dues darreres campanyes, la Unió Europea ha obligat a utilitzar uns insecticides que no són específics per a larves de mosquits i que, segons Eduard Marquès, s'ha demostrat que 'no són efectius'.

El motiu és que la UE ha obligat a fer una homologació dels larvicides i, des de fa dos anys, el Servei de Control de Mosquits ha hagut de canviar de producte perquè el que feien servir fins llavors no s'ha homologat. 'Ha estat una qüestió econòmica no per danys sobre el medi ambient, homologar-lo no els hi sortia a compte', ha explicat Eduard Marquès.

Això va fer incrementar de forma 'insuportable' la població de mosquits dels arrossars. Eduard Marquès ha explicat que la situació a les poblacions properes als camps de conreu era 'insostenible' perquè la presència de mosquits havia arribat a afectar fins i tot a l'economia local. 'Els restaurants amb terrasses no podien obrir a les nits i els càmpings es buidaven', ha detallat Marquès que afirma que 'no hi havia cap control sobre els mosquits que es generaven als arrossars'.

La majoria dels camps, unes 600 hectàrees de terreny, estan situats prop de Pals, un centenar més entre Bellcaire d'Empordà i l'Escala i cent més a Castelló d'Empúries. El Servei de Control de Mosquits ha obtingut un permís excepcional per fumigar aquestes zones amb un nou larvicida, específic per a larves de mosquit. La fumigació es fa amb helicòpter i, segons Marquès, els resultats estan essent 'molt bons'.

De mitjana han reduït la població de mosquits en un 300%. Com a exemple, Marquès explica que en un dels paranys que tenen a Castelló d'Empúries cada nit comptabilitzaven uns 200 exemplars de mosquit mentre que enguany la xifra ha baixat fins a una trentena. El problema és que es veuran obligats a 'recórrer any rere any molts despatxos' per anar aconseguint permisos excepcionals. 'Hi ha un problema i hem de trobar-hi una solució permanent', ha conclòs Marquès.

Una de les idees que tenen dels de Servei de Control de Mosquits és invertir en recerca i utilitzar depredadors naturals per eliminar les larves. 'Hi ha peixos que s'alimenten de larves i són molt efectius', ha explicat Marquès que considera que seria una solució tot i que exigiria canvis en la forma de conreu perquè els camps ja no es podrien assecar per aplicar els herbicides. 'Hauríem de seure tots en una taula i buscar solucions, però s'ha de fer', ha conclòs Marquès.