El Ministeri de Foment ha anunciat aquest dijous la rescissió del contracte de cinc grans obres previstes a Catalunya en aplicació del pla d'ajustament pressupostari.

Són el tram Medinyà-Orriols de l'A-2; el tram Lleida-Rosselló de l'A-14; l'enllaç entre l'autovia del Baix Llobregat i l'autopista AP-7 a Castellbisbal; el tram Rosselló-Almenar de l'A-14; i el tram de la variant Valls-Montblanc de l'A-27.

A la supressió d'aquests contractes s'hi afegirà la reprogramació d'altres que s'endarreriran entre un i quatre anys. El ministre de Foment, José Blanco, també ha assegurat que no es planteja rescatar cap peatge. Foment no crearà noves autovies en zones on ja hi ha autopistes de peatge no saturades.

La notícia s'ha conegut en el transcurs de la Comissió de Foment del Congrés dels Diputats en què el ministre Blanco ha anunciat les retallades i ha facilitat als diputats el llistat d'obres que queden suspeses. En el total de l'Estat, la tisorada suposa la rescissió de 32 grans contractes, inclosos les cinc a Catalunya.

De les cinc obres que es rescindeixen a Catalunya, Foment preveu que dues es reactivin pròximament mitjançant la col·laboració público-privada. Són el trams Lleida-Rosselló i Rosselló-Almenar de l'autovia A-14. El ministeri recorda que a Catalunya hi ha 182 contractes d'obra nova de més d'un milió d'euros i que les cinc suspeses suposen el 2,7% del total dels contractes.

A més,199 inversions de tot l'Estat quedaran 'reprogramades' i s'endarreriran entre un i quatre anys, segons Blanco. D'aquestes, 112 són de carreteres i 87 de ferrocarrils. Cap de ports ni aeroports.

Blanco ha assegurat que els criteris per suspendre o reestructurar les obres són: que hagin patit modificacions que han elevat el seu cost, que no es justifiquin per la seva rendibilitat social, que es puguin licitar a través de la col·laboració público-privada, o les paral·leles a vies d'alta capacitat que ja estiguin en servei.

El ministre també ha explicat que no es planteja en cap cas rescatar cap peatge, i que a més no té previst crear noves autovies en les zones on ja hi ha carereteres de peatge que no estiguin saturades.

Tot plegat, segons Blanco, ha de permetre garantir un escenari de 'sostenibilitat a llarg termini en la construcció, explotació i conservació de les infraestructures i en la previsió dels serveis de transport. 'A cap ministre de Foment li és fàcil dir que es rescindiran alguns contractes i que s'endarreriran obres', ha dit, 'però estem decidits a acordar u marc que garanteixi la estabilitat en el finançament de les infraestructures'.