En Llorenç Baró i en Lluís Romero queden cada dia a les Drassanes Despuig de Roses, a l'antic Escar, preparant, dalt d'un Sant Isidre avarat, els últims detalls abans de tirar-lo a l'aigua. Enguany, ells s'encarregaran de portar el timó d'una embarcació amb història mediterrània.

Tot i la seva joventut, vint-i-sis i trenta-tres anys respectivament, són, com diuen ells, uns "experimentats marinos". En Llorenç ha après l'ofici de pescador a Portlligat i durant set anys ha estat treballant el mar del cap de Creus.

En Lluís, patró de formació, ha navegat per diferents aigües tant de la Mediterrània com de l'Atlàntic. Precisament, ha renunciat traslladar una goleta de Nàpols al port de Seta (França) per embarcar-se en un projecte que els il·lusiona i en el qual, en les últimes setmanes, han dipositat tots els seus esforços.

Amb aquesta embarcació de vela llatina, amb capacitat per a trenta persones, organitzaran excursions pel Parc Natural de Cap de Creus. Faran sortides des de Roses i Cadaqués amb les quals pretenen difondre a les persones que pugin a bord els coneixements adquirits en la navegació, en la pesca artesanal i en el passat d'aquests municipis costaners. A més, hi podran degustar especialitats típiques de la zona, com un suquet, una fideuada, anxoves, taps dolços de Cadaqués o un cremat.

Ruta del faroler

Una de les rutes que organitzen amb més ganes és l'antic trajecte de l'encarregat del far. "Es tracta de recuperar el camí que feia el faroler per abastir-se de llenya i aliments", explica en Lluís, en una època en què la carretera del far de la fi del món no existia.

El recorregut començarà al vespre a Cadaqués i s'arribarà amb vaixell fins a sa Fredosa. D'allà es pujarà a peu, amb fanals i llanternes frontals fins al far, rememorant el recorregut original, i se soparà al restaurant del cap de Creus, antiga caserna duanera. Acabat l'àpat es retornarà cap al punt de sortida. Aquest no serà l'únic viatge que oferirà el Sant Isidre, on també s'hi faran sopars a bord amb vistes a la badia, festes, així com sortides d'un dia en què els visitants podran submergir-se en alguna de les cales paradisíaques i descobrir les intimitats que amaga el fons marí.

Tot i que no és la seva prioritat, els dos joves no descarten fer trajectes més llargs com ara arribar fins a les Balears, sempre que trobin clients disposats a fer aquest viatge. Proposen un tipus de rutes més culturals, en les quals es donarà més valor a les vivències marineres, més enllà de les imatges de postal.

Més informació a l'edició de paper del Setmanari de l'Alt EMPORDÀ.