L'arxiu administratiu de l'Escala ja ha estrenat la seva nova ubicació, a la planta soterrani de l'Ajuntament, en què disposa de l'espai suficient per encabir-hi tota la documentació repartida actualment per diferents punts de les dependències municipals i en les condicions que marca la normativa. Als nou armaris compactes que hi havia en l'anterior ubicació (al tercer pis), se n'hi afegiran cinc més i s'aposta de forma decidida per la gestió digital per tal d'aconseguir un sistema de gestió documental molt més ràpida i eficaç tant a nivell intern com de cara al ciutadà.

En aquest procés de reorganització de l'arxiu s'ha separat l'arxiu administratiu (que es mantindrà a l'edifici de l'Ajuntament) de l'històric (que està situat al Museu de l'Anxova i de la Sal i que, en un futur, podria traslladar-se a l'Alfolí de la Sal). Les dimensions que havia adquirit el conjunt de l'arxiu feia inviable el seu manteniment a la tercera planta de l'Ajuntament, degut al sobrepès que s'estava ocasionant a l'estructura, segons ha remarcat el regidor de Règim Intern, Joan Martínez, el qual destaca la importància del procés iniciat cap a l'administració electrònica: "Hem posat l'embrió per tenir una eina de treball real i el programari per desenvolupar tota la gestió digitalment".

Aquesta reorganització s'ha impulsat amb l'assistència dels serveis d'arxiu de la Diputació de Girona. En aquest sentit, la directora de l'Arxiu General de la Diputació, Assumpció Colomer, posa de manifest que "el nou sistema de gestió de documents permetrà adequar l'Ajuntament a les lleis d'arxiu i d'accés electrònic dels ciutadans a l'administració". "La implantació d'un sistema únic, a més, farà que no hi hagi duplicitats i tenir una gestió molt més eficient dels recursos econòmic i humans i una rapidesa absoluta de cara a disposar de qualsevol document", afegeix Colomer.

Enrica Bicardí és la responsable de gestió documental i arxiu administratiu; mentre que l'arxiu històric el gestionarà Lurdes Boix, arxivera municipal.