La platja d'Empuriabrava continua obtenint certificacions de qualitat. Fa pocs mesos la principal platja turística del municipi obtenia el prestigiós reconeixement de l'Institut per a la Qualitat Turística Espanyola, la Q de Qualitat. Ara l'Ajuntament de Castelló d'Empúries ha treballat intensament per tal d'aconseguir dues noves certificacions que s'acrediten com el Sitema de Gestió Integrat de Qualitat i Medi Ambient, l'ISO 14001 i l'EMAS.

"És una bona notícia per a tots nosaltres i per a la promoció turística del municipi. Certificats d'aquest tipus ens ajuden a potenciar la qualitat dels nostres serveis", explica amb satisfacció l'Alcalde Salvi Güell.

Per a la regidora de Polítiques Ambientals i Sostenibilitat, Montse Escutia, "aquestes distincions demostren l'esforç de l'Ajuntament per combinar els serveis públics i turístics amb l'harmonia mediambiental".

La certificació ISO 14001 és un sistema de gestió ambiental segons la normativa internacional, el qual garanteix l'optimització dels recursos i la correcta gestió dels residus, reduint els impactes ambientals així com els riscos associats a situacions imprevistes o accidents. També es contribueix a potenciar la innovació i la productivitat, reduint costos de gestió i possibilitant l'accés a ajuts i línies de finançament.

Per assolir la certificació cal la definició d'una política ambiental, la planificació –identificació d'aspectes ambientals i requisits legals, així com definició d'objectius–, la implantació del sistema, la verificació i la revisió, tot plegat per tal d'assolir una millora objectiva, sistematitzada i continua.

El certificat EMAS (Sistema Comunitari de Gestió i Auditoria Ambiental) és un distintiu europeu que reconeix la qualitat de les organitzacions, les quals assumeixen el compromís de la millora ambiental contínua i la difusió de les seves polítiques i objectius. Per això cal complir els següents requeriments bàsics:

-Dur a terme una avaluació que consideri tots els aspectes ambientals lligats a l'activitat de l'organització (procediments, productes, serveis...) així com el compliment de la legislació ambiental que sigui aplicable i l'existència de procediments o bones pràctiques ambientals.

-En funció dels resultats d'aquesta avaluació, establir un sistema de gestió efectiu enfocat al compliment de la política ambiental definida per la direcció de la pròpia organització. Per això, cal definir responsabilitats, objectius, procediments operacionals, necessitats formatives del personal i sistemes eficaços de comunicació. Tot això integrat en el sistema general de gestió de l'organització.

-Dur a terme una auditoria ambiental que asseguri que el sistema de gestió definit prèviament s'adequa i dóna resposta als requeriments de la política ambiental i als objectius definits per l'organització i que s'estructura d'acord amb el Reglament EMAS.

-Fer una declaració pública del comportament ambiental de l'organització que reflecteixi el compliment dels seus objectius ambientals i les accions futures que han de permetre continuar amb el procés de millora ambiental contínua.