El projecte per instal·lar una escola Montessori a Figueres ha aixecat l'interès de fins a quatre municipis de l'àrea urbana de la ciutat sobretot pels dubtes que durant els darreres mesos s'han generat dins els grups municipals del consistori figuerenc. Tot i això, si no hi ha un canvi inesperat de darrera hora, el Montessori no es mourà de la capital.

Els promotors tenen previst iniciar les classes ja amb vista al proper curs 2010-2011 però davant la impossibilitat de tenir a punt les instal·lacions de Vilatenim es començaran les classes en mòduls prefabricats al camp de futbol d´El Far.

L'Ajuntament de Figueres continua amb la tramitació per permetre la cessió dels terrenys de Vilatenim on se situarà l'escola. Aquest dilluns 26 d'abril es va aprovar un canvi d'usos d'aquest espai que ara permet situar-hi equipaments docents i esportius. Aquesta transformació es va dur a terme gràcies als vots favorables dels grups que estan a l'equip de govern, CiU i ERC. El PSC es va abstenir perquè "vam rebre la documentació a darrera hora i no vam tenir temps d'estudiar-la".

Els republicans van justificar el seu vot favorable tot i que sempre havien mostrat la seva oposició a cedir aquells terrenys públics per fer una escola privada argumentant que "ara no hi ha cap informe en contra". El vicealcalde, Francesc Canet, ja anuncia que "la batalla arribarà quan s'hagin de negociar el plec de clàusules amb Montessori. Serà aleshores quan exigirem unes condiciones dures en benefici de la ciutat".

L'escola Montessori tindrà una superfície de 10.000 metres quadrats. La construcció del centre privat es farà per fases i, amb vista al curs 2012-2013, es preveu que estigui construïda una primera zona amb 2.600 metres quadrats per tal d´iniciar les classes a la seu definitiva de l´escola. Si es tràmits s´acceleressin es planteja la possibilitat de traslladar-se a mitjan del curs 2011-2012.

Als mòduls prefabricats d'El Far s´hi situaran quatre aules més dues polivalents que acolliran quatre classes de nens i nenes d´entre 0 i 4 anys.