El secretari general d'Interior, Joan Boada, ha afirmat durant la celebració del dia de les Esquadres que la Jonquera tindrà una comissaria de districte al 2012.

El conveni entre Interior i l'ajuntament per a la cessió del solar s'està acabant d'ultimar però ja està clar que la nova comissaria se situarà al nord de la població fronterera, a la zona de duanes. Segons ha indicat Boada, les obres començaran al 2011 i estaran enllestides al 2012 i Interior treballa amb la idea de posar-la en servei al mateix temps que la nova seu regional que s'ha de fer a Salt (Gironès). El nou edifici tindrà més de 1.000 m² i donarà servei tant a les necessitats de la Jonquera com als pobles veïns.

La demanda d'una comissaria per part de l'Ajuntament de la Jonquera era una reivindicació llargament demanada per l'alcalde, Jordi Cabezas, que ha rebut amb satisfacció l'anunci. El dilluns passat, durant la celebració del dia de les Esquadres a Barcelona, va ser el conseller d'Interior, Joan Saura, qui va anunciar que Girona tindria dues noves comissaries, una a Salt –serà la seu regional dels Mossos a la demarcació- i una també a la Jonquera.

Ha estat però aquest dijous quan el secretari d'Interior, Joan Boada, ha desgranat alguns detalls més sobre la futura instal·lació. Boada ha indicat que tindrà més de 1.000 m² i estarà situada a un solar que l'ajuntament cedirà situat al nord del municipi, a la zona de duanes. Serà una comissaria de districte que dependrà, per tant, de l'Àrea Bàsica Policial o bé de Roses o de Figueres. El detall sobre quants agents s'hi destinaran encara no es coneix.

Pel que fa als terminis, el secretari general d'Interior ha dit que s'està acabant de concretar el conveni –que ja s'ha començat a redactar- per a la cessió dels terrenys i que la previsió amb què treballen és començar les obres al 2011 per poder-la tenir enllestida al 2012. 'D'aquesta manera podríem intentar que coincidís la inauguració de la nova seu de la regió policial amb la posada en servei de la comissaria de la Jonquera', ha afirmat Boada que ha indicat però que els terminis 'encara no són massa concrets'.

Aquesta nova comissaria, a banda de donar servei a la Jonquera, també servirà per completar els recursos de les ABP de Roses i Figueres, a banda de reforçar la presència als pobles veïns i la zona de Portbou.

Una llarga reivindicació

Des de la Jonquera ja fa molts anys –ja abans del desplegament dels mossos- que l'ajuntament demana una comissaria de Mossos d'Esquadra al municipi. El seu alcalde, Jordi Cabezas (CiU), ha assenyalat tot aquest temps que el poble tenia 'especificitats molt clares' per ser fronterer. Per aquest poble d'uns 3.000 habitants hi passen diàriament més de 8.000 camions i uns 6.000 es paren a descansar; anualment més de 18 milions de persones travessen la frontera i, a més, és un municipi que té prostitució a les carreteres (a banda d'un macroprostíbul en obres amb capacitat per a 600 persones) venta ambulant i tràfic de drogues. A tot això, s'hi sumen els camioners que en cap de setmana queden aparcats a la Jonquera perquè no poden circular a França.

La Jonquera té entre Guàrdia Civil i Policia Estatal més de 150 efectius que es dediquen bàsicament al control de duanes. La policia local té 14 agents que, segons l'alcalde, no són suficients per a controlar el trànsit, evitar delictes, fer complir ordenances o actuar en cas d'accident. De mossos, fins ara, només hi havia una patrulla que durant les 24 hores del dia està al municipi però amb la nova comissaria hi haurà una presència permanent del cos.