Agents socials de les comarques gironines han reclamat aquest dilluns que s'ofereixin més places de Formació Professional (FP), davant el fet que l'increment a la demarcació per al curs 2010-11 serà 'pràcticament zero' i molts alumnes en poden quedar fora, segons lamenten.

També han demanat que es potenciïn aquests estudis i que s'adeqüin a les necessitats econòmiques de les comarques gironines. Així mateix, les entitats volen que es desplegui un 'autèntic' Pla d'Orientació Professional, amb especial incidència a l'ESO i buscant una major implicació de les famílies. Amb aquest pla es pretén donar a conèixer als joves els oficis i els diversos àmbits professionals, així com també el món de l'empresa.

Representants dels sindicats, empresaris, associacions de pares i de l'ensenyament han denunciat aquest dilluns des de l'Escola d'Hostaleria de Girona que les places que s'ofereixen a FP, és a dir, als cicles de grau mitjà i grau superior, així com al Programa de Qualificació Professional Inicial (PQPI), són insuficients.

En aquest sentit, el director de l'Institut Narcís Xifra, Joaquim Bosch, ha recordat que tot i que fa temps que es tracta aquesta situació, 'enguany patirem de nou un problema, que és no poder admetre bona part de la gent que està intentant estudiar algun cicle formatiu, especialment a grau mitjà'. Ha posat com a exemple el cicle d'auxiliar d'infermeria, on poden haver-hi més de 200 peticions per 30 places, segons ha explicat.

Remarquen que la crisi econòmica ha posat de relleu els dèficits del sistema educatiu català en general i de l'FP en particular. 'Tothom reconeix que la sortida a la crisi passa per més i millor formació, però no sembla que siguem conseqüents amb aquesta afirmació', denuncien.

Per la seva banda, el membre d'USTEC Ramon Roig ha lamentat que les mancances de l'FP queden plasmades també a la Llei d'Educació de Catalunya, ja que 'li dedica molt poca cosa', o amb el fet que és 'l'últim de la cua en les inversions'.

Pla per orientar els estudiants

Per incentivar l'FP volen que es desplegui un Pla d'Orientació Professional i acadèmica, perquè els joves coneguin els oficis i els diversos àmbits professionals. També, perquè siguin capaços d'avaluar les pròpies capacitats. En aquest sentit la presidenta de la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya (FAPAC), Imma Fuyà, ha anat més enllà i ha demanat que l'orientació comenci ja a Primària, ja que molts alumnes acaben sisè sense conèixer els oficis, ha lamentat.

El manifest, que està previst fer-lo arribar almenys als departaments d'Educació i de Treball, el signen la Fundació Servei Gironí de Pedagogia Social (Fundació SER.GI); l'Institut d'Educació Secundària Narcís Xifra i l'Institut de Montilivi; la Cambra de Comerç de Girona; la FAPAC; el Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC); la Fundació Obra Social Comunitària de Bellvitge (Fundació OSCOBE); USTEC STEs; CCOO; UGT, i Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS). Així mateix, altres instituts, com el de Santa Eugènia, estan en procés d'adherir-se al manifest.