Així ho ha explicat el delegat del Govern, Jordi Martinoy, durant un acte al Palau de Fires de Girona, que ha servit per enumerar aquells projectes que culminaran l'any que ve i que tenen un caràcter estratègic, com ara l'Hospital de Figueres o el nou eix Centelles-Vic-Ripoll. Entre les obres que començaran, destaca l'inici dels treballs preliminars del nou edifici de l'Hospital Trueta amb capacitat de 500 llits i el doble de quiròfans.

El 2010 serà l'any en què 'culminaran' infraestructures de caràcter 'estratègic' a les comarques gironines, que han de servir per resoldre alguns dels 'dèficits' que patia la demarcació, segons paraules del delegat del Govern, Jordi Martinoy. Entre els principals projectes, ha destacat el nou edifici de la Generalitat a Girona, després de quatre anys d'obres i uns 34 milions d'euros, o la consolidació definitiva del Port de Palamós, amb xifres rècord que confirmen el caràcter estratègic del segon port català. Aquest 2009, finalitzarà la temporada amb 33 escales i més de 35.000 passatgers, i l'any que ve ja s'han confirmat 40 escales.

Una altra de les infraestructures que ha confirmat el seu bon funcionament, segons Martinoy, ha estat l'Aeroport de Girona, que no ha patit una davallada d'usuaris a diferència d'altres aeroports europeus o espanyols, i tampoc es preveu una davallada de passatgers per al 2010.

En l'àmbit educatiu, s'obriran cinc centres nous, quatre CEIP (Llers, Ardenya de Sant Feliu de Guíxols, Aldric de Cassà de la Selva i Annexa de Girona) i l'IES Serrallarga de Blanes, mentre que en l'àmbit sanitari es posaran en marxa dos CAP nous (Lloret 2 i Roses) i dos consultoris locals (Sant Jordi Desvalls i Les Preses). També finalitzaran les obres de l'Hospital de Figueres així com la segona fase de les obres de l'Hospital de Palamós. Destaca també l'inici dels treballs preliminars del nou edifici de l'Hospital Josep Trueta, que permetrà tenir 500 llits i disposar del doble de quiròfans o l'inici de l'Hospital d'Olot, amb la col·locació de la primera pedra el pròxim 7 de novembre. A Palafrugell, es posarà en marxa una residència per a gent gran amb 150 places residencials i 45 centres de dia, mentre que a Fornells de la Selva començaran les obres del nou edifici Regió Emergències, que permetrà a Bombers tenir gairebé el doble de l'espai de la seva base d'operacions.

Una altra dels projectes per a aquell any serà la posada en funcionament del nou eix Centellas-Vic-Ripoll i també la C-31, entre la Tallada d'Empordà i Torroella de Fluvià, amb un cost de 63,2 milions d'euros. Martinoy també ha apuntat que el 2010 servirà per 'desencallar' el projecte del Parc Natural del Montgrí.

Un 10% més de pressupost per als municipis

El delegat del Govern ha manifestat també el suport als ajuntaments amb un PUOSC del 2010 un 10% més ben dotat que l'any anterior, uns 36,8 milions d'euros com a xifra aprovada en comissió però encara no definitiva. El 2008 el PUOSC ha comptat amb 26,1 milions d'euros i l'any 2009, 31,9 milions d'euros. En un context de crisi com el que s'està vivint, el Govern considera prioritari mantenir el suport a les institucions municipals.

L'acció de Govern per a l'any 2010 s'ha presentat a l'estand de la Delegació Territorial del Govern instal·lat a la Fira Mostres de Girona, amb una superfície total de 430 metres quadrats i amb diferents departaments representats.