Segons el departament de Medi Ambient, aquesta actuació, que es va dur a terme el cap de setmana passat, s'emmarca dins del programa de conservació dels prats d'algues marines, o fanerògames marines, que ha estat coordinat per l'equip de SUBMON, entitat dedicada a la realització de projectes i estudis en l'àmbit de la Conservació, Estudi i Divulgació del Medi Marí.

Les fanerògames marines, com la Posidònia Oceànica, són plantes de gran importància ecològica, serveixen d'hàbitat per als peixos i són motiu d'investigació per mitigar el canvi climàtic.

La badia de Portlligat és dels pocs punts de la costa catalana on es poden trobar tres espècies de fanerògames marines en un espai reduït: la Posidònia oceànica, la Cymodocea Nodosa i la Zostera Noltii.

Malgrat això, el fet que sigui una badia tancada fa que els seus fons submarins pateixin l'acumulació de restes, fruit de l'activitat humana.

Del centenar de residus retirats de Portlligat, el 60% correspon a materials plàstics; l'11% a materials metàl·lics; el 6% a ampolles i restes de vidre; un altre 6% a roba i cordes i la resta a d'altres materials.

La majoria d'escombraries s'han trobat a la zona coberta per fanerògames, i aquests residus s'han separat i dipositat degudament als contenidors de Cadaqués, i l'Ajuntament els ha gestionat amb d'altres residus d'origen municipal.

Per realitzar la neteja submarina es van fer tres grups, amb un total de 18 persones, que van treballar a la badia de Portlligat, a la cala Calders i a la cala Sant Antoni-Punta d'en Noves.

Aquesta no és la primera vegada que el Parc Natural de Cap de Creus actua per protegir els prats d'algues marines, ja que en l'any 2003 es van col·locar un total de 144 amarratges ecològics, per evitar que les embarcacions fessin ús de l'àncora, ja que això provoca un risc per als prats submarins, en especial la posidònia.

L'àrea submarina protegida del Parc Natural de Cap de Creus ocupa més de 3.000 hectàrees, des de la cala Tamariua, al Port de la Selva, fins a la punta Falconera, a Roses.