Els fisioterapeutes denuncien la manca d'agilitat de l'actual sistema i demanen un accés directe de l'usuari a la fisioteràpia així com la derivació directa del pacient al fisioterapeuta des de qualsevol professional sanitari.

L'actual sistema públic de salut obliga el pacient a visitar entre dos i quatre metges abans de ser derivat al fisioterapeuta, la qual cosa fa perdre temps, diners i entorpeix tot el tractament, ja que segons el CFC, una patologia que s'hagués pogut resoldre en una setmana pot arribar a requerir més d'un mes de teràpia.

Coincidint amb el Dia Mundial de la Fisioteràpia, el Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya (CFC) ha organitzat en diferents punts del territori punts d'informació, xerrades, tallers i demostracions pràctiques de la feina d'aquest col·lectiu, alhora que aprofiten per reclamar al Departament de Salut una major agilitat en l'accessibilitat a la fisioteràpia.

Segons dades del CFC, a Catalunya al voltant de dos milions de persones pateixen malalties que requereixen l'atenció d'un fisioterapeuta. Amb l'actual organització del sistema públic sanitari, però, el pacient ha de visitar entre dos i quatre metges de diferents especialitats abans de poder visitar el fisioterapeuta. Un sistema que no només retarda la necessària atenció a l'usuari i pot, en conseqüència, allargar més la convalescència, sinó que augmenta també la despesa sanitària, segons denuncia el CFC.

És per aquest motiu que el col·lectiu de fisioterapeutes reclama un accés directe de l'usuari a l'atenció de fisioteràpia per a determinades patologies comuns, com poden ser l'artrosis, els dolors lumbars, dolors cervicals, o torçades de turmell, tal com sí passa en el sistema privat sanitari. I també una derivació directa al fisioterapeuta de qualsevol professional sanitari, com per exemple del metge de capçalera, i no només a partir del metge rehabilitador, com determina l'actual sistema.

Escarmís atribueix la manca de 'lògica' de l'actual sistema públic sanitari a una 'manca de planificació' derivada de la pròpia estructura organitzativa de la sanitat catalana des dels seus inicis, quan va assolir les competències en aquesta matèria traspassades per l'Estat. 'El desplegament que es va fer aleshores no va ser el més idoni', ha considerat el degà del Col·legi de Fisioterapeutes, que ha assegurat que ara és el moment 'oportú' per dur a terme les reformes necessàries, en un context en què el Departament de Salut està fent 'canvis importants' en l'organització dels sistema públic sanitari.

En definitiva, unes reformes, segons Escarmís, que permetin 'alleugerir el sistema', fer que el col·lectiu de fisioterapeutes estigui 'més present en la societat' i que els usuaris puguin accedir més fàcilment a la fisioteràpia i, per tal d'atendre 'millor' la salut dels ciutadans i també 'estalviar els diners'.

Divulgació

Aquest dissabte 5 de setembre de 10h a 20h, el Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya ha muntarà envelats a les quatre províncies catalanes. El de Girona estarà a Figueres, a la placeta baixa de la Rambla Sara Jordà. S'hi faran diverses activitats com tallers infantils i divulgació de la professió.