La Selectivitat 2018 ja està en marxa. Prop de 34.000 alumnes a Catalunya, 3.100 a les comarques gironines, han començat aquest matí la prova d'accés a la universitat amb examens de castellà i català.

Consulta aquí tota la informació sobre la selectivitat

Puntualment a les 9 del matí d'aquest dimarts s'ha donat el tret de sortida a les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) arreu de Catalunya amb l'examen de llengua castellana, sense cap incidència al llarg de la jornada. Els 3.134 estudiants gironins que s'examinen aquests dies han arribat amb "nervis", com ha explicat la Tura Sala, una estudiant de Banyoles que fa la selectivitat a les aules del campus Montilivi de la UdG.

Ella creu que des de l'institut els fan "venir por" i això fa que "a vegades" preparin "massa" aquests exàmens. Per la seva banda, la Clara Angelats de Bescanó (Gironès) es mostrava més tranquil·la i "concentrada" després de fer les dues primeres proves. Pel que fa a la dificultat en les diferents matèries, hi ha disparitat d'opinions ja que alguns estudiants han trobat més difícil la de llengua catalana, mentre que d'altres han deixat en blanc alguna pregunta de la prova de castellà.

Com a novetat, aquest any tots els alumnes hauran d'examinar-se d'història. Fins ara podien escollir entre història o història de la filosofia, però a partir d'aquest curs la segona ha passat a ser una matèria de modalitat que poden escollir els alumnes per guanyar nota. Per a la Xènia Bollic, una altra estudiant de Bescanó que s'examina de les PAU a Girona, això suposarà una dificultat perquè hi ha molt de temari i, de fet, creu que "serà difícil per a tots".

Dels primers exàmens que ha fet la Xènia, la pregunta més difícil ha estat haver de conjugar uns verbs irregulars que hi havia a l'examen de català. La Clara també creu que la "part comuna" de la prova de català ha estat la més difícil, però la Tura assegura que hi havia una resposta de llengua castellana sobre adjectius que no ha recordat i creu que, tot i haver-ho estudiat a classe, ha estat la part més difícil que ha fet fins ara.

De tota manera, la Tura no creu que sigui un problema i confia en aprovar les PAU si es manté el mateix nivell de dificultat que hi havia fins ara. A més, explica que ella i un company no necessiten molta nota per poder entrar a la carrera que vol estudiar i, per tant, s'ho pren d'una manera més relaxada. Una mica més complicat ho té la Clara Angelats, que ha de treure un 12 per poder entrar a Biomedicina. Tot i així, preveu mantenir la concentració que ha aconseguit i superar la nota de tall per acabar estudiant allò que vol ser en un futur.

Aquest curs hi ha prop de 300 estudiants més que s'examinen de les PAU a la demarcació. La coordinadora de les proves a comarques gironines, Manuela Hidalgo, creu que aquest increment es deu a "raons demogràfiques" però que ha comportat un punt de complexitat logística superior, ja que s'han hagut de buscar noves aules i més persones per a vigilar els exàmens i també corregir-los.

De fet, Hidalgo ha assegurat que actualment hi ha uns 120 professors entre vigilants i correctors que participen en les PAU a Girona. De tots ells, la meitat provenen d'instituts de secundària i l'altra meitat de la universitat. D'aquesta manera, intenten buscar un equilibri per a unes proves que són el moment entremig del batxillerat i de la universitat.

Els 3.134 estudiants gironins que s'examinen per entrar a la universitat a comarques gironines es reparteixen en tres zones de la demarcació. La majoria d'ells (2.407) ho fan a la ciutat de Girona en els equipaments de la UdG, però també hi ha 254 alumnes que s'examinen a Olot i 473 a Figueres. A la capital gironina també s'hi ha habilitat dos tribunals especials per a persones que pateixen trastorns o tenen dificultats en l'aprenentatge.

La majoria dels estudiants inscrits han pogut realitzar la prova, però sí que hi ha alguns casos de persones que han tingut problemes de salut que no han pogut arribar als primers exàmens. Una vegada s'ha notificat que hi havia un motiu de pes al darrera de la falta d'assistència, els alumnes podran decidir si demà segueixen fent les proves a Girona. Els exàmens d'avui, però, els hauran de repetir en un tribunal d'incidències que hi ha a Barcelona, específicament per a aquests casos.