La Policia Nacional està escorcollant les seus de diverses institucions públiques catalanes en una marcrooperació, en la que preveu practicar diverses detencions, vinculada al suposat desviament del fons per al procés i la celebració del referèndum de l'1 d'octubre.

Agents de la Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals (UDEF) i d'altres unitats de la Policia Nacional estan portant a terme aquesta batuda simultàniament a Barcelona i en altres localitats catalanes per ordre judicial.

La cooperació internacional ha estat una de les partides que, segons diferents informes policials, s'han incrementat sota la sospita que incloïen fons per finançar la projecció exterior del pla independentista impulsat pel Govern de Carles Puigdemont, el president destituït en aplicació de l'article 155 de la Constitució i fugit per no personar-se davant el Tribunal Suprem.

Els pressupostos del 2017 de la Generalitat van destinar a la cooperació internacional 17,4 milions d'euros repartits entre la Conselleria de Relacions Institucionals i Exteriors dirigida per Raül Romeva, un dels exconsellers empresonats, i l'Agència Catalana de Cooperació.

El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha explicat en una entrevista a Catalunya Ràdio que de moment disposa pocs detalls però ha avançat que es produiran escorcolls i "probablement alguna detenció". Segons Millo, s'investiga un presumpte desviament de fons públics "cap a altres finalitats diferents a les designades" i ha assegurat que desconeix si té a veure amb l'1 d'octubre.