Dia mundial, el d´ahir, contra la LGTBfòbia (odi cap a lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals), d´Internet, d´avançament cap al pacte de govern de tall populista a Itàlia (entre la Lliga i el Moviment 5 Estrelles), d´un anunci oportunament oportunista (Netflix, l´imperi dels continguts audiovisuals a demanda estrenarà a l´octubre el documental Dues Catalunyes, sobre, oh sorpresa, «el procés») i d´uns presa de possessió presidencial de saló (de Montserrat, cambra majestuosa adjacent a la galeria gòtica del palau de la Generalitat). Quim Torra (Blanes, 1962), ara sí, ja és el 131è president de Catalunya, i el segon, després de Carles Puigdemont, que assumeix el càrrec sense verbalitzar lleialtat al Rei (Felip VI) ni a la Constitució (espanyola). En una cerimònia en petit comitè en què només hi havia familiars, periodistes dels mitjans públics nostrats i de les agències de notícies, el president del Parlament, Roger Torrent, i el secretari del Govern, Víctor Cullell, Torra va prometre «fidelitat a la voluntat del poble de Catalunya». I punt.

- Moltes gràcies, president - deia en veu baixa mentre encaixava la mà de Roger Torrent, en acabat l´acte auster. Completaven l´escena un tapís de Sant Jordi matant el drac, una senyera, dos mossos d´esquadra de gala i, damunt la taula, el medalló presidencial que, en aquesta ocasió, ningú no va posar al nou president (la tradició marca que el gest li corresponia a Puigdemont).

- Enhorabona - va dir Torrent.

- Sort per a tots - era el desig final del nou mandatari que, com el president del Parlament, lluïa un llaç groc a l´americana.

Resolt el tràmit, que el Govern espanyol valora impugnar tot i que una sentència judicial de 2016 el valida, Quim Torra s´abraçava als seus -«Gràcies, pares, per tot. Pare [Quim Torra i Fàbregas, 1927-2017], sé que em demanaries que serveixi el nostre país amb totes les meves forces; mare, el teu suport m´encoratja cada dia», piularia al Twitter unes hores després. Al pati dels Tarongers l´esperaven, entre aplaudiments i algunes pancartes, els treballadors de Presidència, orfes de comandant polític des de finals d´octubre de l´any passat, quan va entrar en vigor l´article 155 de la Constitució. Les formes del nou president català han desagradat a la Moncloa on, en paral·lel a la presa de posessió al palau amb la Moreneta de convidada de pedra, es reunien el president Mariano Rajoy i l´aspirant a president Albert Rivera: Cs demana al PP allargar la intervenció de l´autonomia i fer-la extensible, a banda de les finances de la Generalitat, a «matèries clau» com TV3 i els Mossos d´Esquadra.

«És hora d´actuar», insistia Rivera a un Rajoy més contemporitzador. L´acord adoptat pel Senat a l´octubre especifica que el 155 decaurà quan s´hagi format nou Govern a Catalunya, que està pendent de si els exconsellers presoners Oriol Junqueras, Raül Romeva, Josep Rull, Dolors Bassa i Jordi Turull accepten la restitució del càrrec que els brinda Torra, oferta que fa extensiva als que són a l´estranger (l´únic que aixeca el dit és Toni Comín).

Canvi de plens

En qualsevol cas, no hi haurà nou Consell Executiu fins ben bé a mitjans de la setmana que ve. Ahir va transcendir que, a petició de les presidències del Govern i del Parlament, el ple que s´havia de convocar per a dimecres es posposa fins a divendres, informen fonts parlamentàries. Dimecres només hi haurà junta de portaveus, de manera que la primera sessió de control al nou president s´ajorna uns dies més. Des de la Presidència del Parlament assenyalen que precisament dimecres Torrent visitarà els polítics presos (Torra també ho farà). I des de la plaça Sant Jaume admeten off the record que el nou Govern «està verd». Per una banda, perquè JxCat necessita guanyar temps per desllorigar l´embolicada (i «republicana») proposta de retornar càrrecs als exconsellers encausats, que a Esquerra no veuen gens clara.

Mentrestant, ahir, el president Torra advertia al Twitter que algú intentava hackejar-li el compte. «Poden haver-se filtrat comentaris que jo no he realitzat», lamentava ban aviat al matí; unes hores abans expressava els seus «millors desitjos» per als «catalans i les catalanes musulmans en l´inici del mes sagrat de Ramadà. Ramadan Mubarak!». I punt.