El Parlament de Catalunya aprovarà aquest dilluns la investidura del candidat de JxCat, Quim Torra, com a nou president de la Generalitat amb l'abstenció dels quatre diputats de la CUP. El Parlament celebra la segona sessió del ple d'investidura, després que en la primera, que es va celebrar el dissabte, Torra no aconseguís la majoria absoluta de 68 diputats necessària per ser investit.

10.32 h

Comença el ple d'investidura

10.08 h

Aragonès defensa que l'abstenció es deu a "una situació d'excepcionalitat"

El diputat de la CUP al Parlament Vidal Aragonès ha defensat aquest dilluns que l'abstenció del seu partit, que permetrà la investidura de Quim Torra, ve "provocada per una situació d'excepcionalitat". En una entrevista a RNE recollida per Europa Press, ha dit que la decisió d'abstenir-se, presa pel partit aquest cap de setmana, no respon a cap picada d'ullet que Torra fes a la CUP en el discurs d'aquest dissabte: "No ens movem per qüestions estètiques, sinó més profundes". Aragonès ha reiterat que la CUP farà una oposició molt contundent i ha assenyalat que si el nou Govern "ve a gestionar una autonomia amb polítiques neoliberals, la legislatura es pot acabar demà mateix".

10.07 h

Alamany troba preocupant que Torra faci un Govern "provisional i externalitzat"

La portaveu de CatECP al Parlament, Elisenda Alamany, ha considerat preocupant que després de la previsible investidura d'aquest dilluns, Quim Torra faci un Govern "provisional i externalitzat". En una entrevista a RNE recollida per Europa Press, ha criticat que el discurs de Torra "recorda més al passat que al futur" i no ha entès que Catalunya reclama un canvi de rumb, en la seva opinió. Amb tot, ha dit que celebra que hi hagi un candidat encara que no sigui el seu, "perquè vol dir que s'està més a prop de la fi de l'aplicació del 155".

10.06 h

Albiol avisa que "Espanya estarà atenta" després de la investidura

El líder del PP català, Xavier García Albiol, ha avisat que després de la previsible investidura de Quim Torra aquest dilluns, "Espanya estarà atenta" i actuarà si cal. En una entrevista a RNE recollida per Europa Press, ha defensat que el PP és l'únic partit que volia que l'article 155 de la Constitució tingués més vigència i camp d'actuació, perquè ha opinat que Cs i el PSOE només el defensaven "per a la convocatòria d'eleccions". Per això, ha demanat al partit d'Albert Rivera "seriositat i responsabilitat", perquè si Torra passa de les paraules als fets el Govern d'Espanya actuarà, ha assenyalat.

09.44 h

Páramo veu una "degradació en les institucions" pel fet que Torrent no es reuneixi amb el rei

El diputat de Cs al Parlament Fernando de Páramo ha considerat que la decisió del president del Parlament, Roger Torrent, de no reunir-se amb el rei per comunicar-li la investidura de Quim Torra és una mostra més de la "degradació en les institucions". En una entrevista a RNE aquest dilluns recollida per Europa Press, ha lamentat que Torrent no sigui el president de tots els diputats i es dediqui "a fer mítings d'ERC" des del seu càrrec. A més, ha criticat que el PP vulgui acabar amb la implantació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya "perquè el PNB no s'emprenyi", en la seva opinió.

09.33 h

Torrent no demanarà audiència a Felip VI per comunicar-li la investidura de Torra

El president del Parlament Roger Torrent no demanarà audiència amb el rei d´Espanya, Felip VI, per comunicar-li formalment la investidura de Quim Torra si, finalment i com està previst, acaba sent votat al ple com a president de la Generalitat. Habitualment aquest era un tràmit protocol·lari que es portava a terme cada cop que s´investia un nou cap del Govern, però Torrent ni tan sols sol·licitarà que se celebri i es limitarà a comunicar la investidura per escrit.

09.29 h

Granados augura un Govern "en minoria que perdrà moltes votacions"

La portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, ha augurat aquest dilluns que el Govern que es formarà després de la previsible investidura de Quim Torra serà un govern "en minoria que perdrà moltes votacions". En una entrevista a RNE, ha reclamat diàleg i reconciliació a Torra, "que es declara algú que no reconeix la meitat de la ciutadania que vol governar", per la qual cosa ha considerat que és un dia trist fins i tot per alguns dels qui li donaran suport al Parlament, perquè Torra té un ultranacionalisme que es veu en altres punts d'Europa, segons ha opinat. Sobre la possibilitat que hi hagi un diàleg entre la Generalitat i el Govern espanyol, ha dit que és molt difícil i que per iniciar-lo Catalunya hauria d'assegurar que no trencarà les regles del joc, encara que ha assenyalat que no passarà perquè l'expresident català Carles Puigdemont seguirà manant.

09.15 h

Quim Torra arriba al Parlament de Catalunya

El candidat a la investidura Quim Torra ja ha arribat aquest dilluns al Parlament, al voltant de les 9 del matí. A l'entrada de l'edifici, al parc de la Ciutadella, l'esperaven el vicepresident primer de la Mesa, Josep Costa; la portaveu de JxCat,Elsa Artadi, i diputats com Francesc de Dalmases, Laura Borràs, Marc Solsona, Lluís Font i Imma Gallardo.

09.04 h

Cleries sobre l'abstenció de la CUP: "S'ha d'agrair"

El portaveu del PDeCAT al Senat, Josep Lluís Cleries, s'ha pronunciat aquest dilluns sobre la decisió de la CUP de mantenir la seva abstenció a la investidura per facilitar l'elecció de Quim Torra: "S'ha d'agrair aquest posicionament". En una entrevista a RNE, ha demanat que ningú no pensi que Torra serà un president titella, però ha assenyalat que es coordinarà amb l'expresident Carles Puigdemont, que tindrà "una vessant de treball exterior en la qual deixarà en evidència determinades coses que estan passant en el Govern espanyol". Cleries ha lamentat que des de l'Executiu central "no s'han respectat els resultats electorals" del 21 de desembre a Catalunya, quan els partits van mesurar les seves forces i el PP va quedar retratat, en la seva opinió.