El líder del grup PSC-Units, Miquel Iceta, ha exigit avui al candidat a la investidura, Quim Torra, que respecti el marc legal vigent, eviti la "fractura" i iniciï un diàleg amb l'Estat per abordar qüestions com la millora del finançament o la llista de 45 peticions de la Generalitat.

En la seva intervenció durant la segona sessió del ple del Parlament d'investidura a la presidència de la Generalitat, Iceta ha deixat clar que el seu partit "respectarà la legitimitat del president, sempre que el seu exercici es produeixi en el marc legal vigent".

Per això, ha preguntat a Torra si, com a president, "respectarà el marc legal vigent"; si serà "capaç d'assumir que Catalunya està formada per tots els ciutadans de Catalunya, també els que parlen castellà o se senten espanyols"; quina serà la seva contribució a "evitar la fractura i recosir la societat"; i si establirà un diàleg amb les institucions de l'Estat.

Li ha advertit que "ni procés constituent ni projecte de constitució catalana tenen cabuda en el marc legal" i, rememorant "l'experiència de la passada legislatura", ha suggerit que "no voldria que la seva presidència fos la zona zero de les institucions d'autogovern" o les "arrasés".

Iceta també ha al·ludit a un article de Torra del 2011 referent a la "raça" socialista: "És etnicisme o no? És supremacisme o no? Què dimonis és això?", l'ha interpel·lat, recordant-li que "qualsevol essencialisme és l'amputació del nostre poble i que "cap socialista català va considerar mai que les qüestions d'identitat passessin per damunt del concepte de ciutadania".