El candidat de JxCat a ser investit president de la Generalitat, Quim Torra, ha afrontat avui el primer ple d'investidura. En la seva intervenció, Torra ha promès impulsar un procés constituent que involucri tota la ciutadania i que culmini amb una proposta de constitució de la República.

19.16 h

El Parlament rebutja la investidura de Torra

El Parlament ha rebutjat la investidura de Quim Torra, en no aconseguir la majoria absoluta situada en els 68 vots, exigida en la primera volta. Ha obtingut, però, els vots afirmatius dels diputats de JxCat i ERC, el vot en contra dels de Cs, PSC, CatComú i PPC, mentre que els quatre diputats de la CUP s'hi han abstingut. Així doncs, dilluns que ve se celebrarà una segona votació de la investidura de Torra, quan nomes necessitarà majoria simple, és a dir, més vots a favor que en contra. La votació s´ha fet nominalment i d´un en un, a viva veu, i després d´escoltar els discursos i rèpliques de Torra i de tots els líders dels grups parlamentaris. La votació ha tingut aquest resultat en estar acceptades les delegacions de vot dels diputats que estan a presó i dels dos que estan a l´estranger, Antoni Comín i Carles Puigdemont.

19.06 h

Riera, a Torra: "Prenem molt bona nota de la seva afirmació sobre no fer autonomisme"

Carles Riera ha dit al candidat a la investidura, Quim Torra, que la seva formació pren "molt bona nota" sobre la seva afirmació assegurant que no vol fer autonomisme. Riera ha contestat així el candidat, que en el seu torn de rèplica ha garantit que el seu govern "no farà autonomisme". Riera els ha emplaçat a tirar endavant el procés constituent, "refrendar democràticament" la república i l'assemblea d'electes assumint aquestes qüestions com a "reptes compartits". D'altra banda, ha preguntat al candidat que si el que s'havia de buscar és diàleg amb l'Estat sense condicions "o per parlar d'autodeterminació de la república i de cap altra cosa". "Diàleg amb el Rei o destitució de la monarquia borbònica a Catalunya?", ha afegit. Per últim, Riera ha insistit que el que finalment decideixi la CUP sobre el sentit del seu vot en segona volta "serà bo per a la república i la independència".

18.56 h

Arrimadas, a Torra: "Qui s'ha cregut que és vostè? Se n'està mofant després d'haver-nos humiliat de manera reiterada?"

Inés Arrimadas ha replicat a Quim Torra durant el debat d'aquest dissabte al Parlament. La líder del grup parlamentari taronja ha assegurat haver-se "quedat de pedra" per la resposta de Torra a les crítiques de l'oposició als polèmics articles i piulades. "Per això què és? Però qui s'ha cregut que és vostè? S'està mofant després d'haver-nos humiliat de manera reiterada? Vostè pretén ser de veritat president de la Generalitat? Riure és la seva resposta?", ha preguntat Arrimadas en interpel·lar també el líder dels republicans al Parlament, Sergi Sabrià. "Li sembla bé?, li ha preguntat. La líder de la formació taronja ha lamentat que Torra "rigui enlloc d'abaixar el cap i demanar perdó" des del Parlament. "On hem arribat? Què han fet amb Catalunya per arribar a aquesta situació?", ha insistit.

18.53 h

Torra insta la CUP a superar el debat de la unilateralitat: "Aquest govern no farà autonomisme"

Torra ha demanat a la CUP que superi el debat sobre la "unilateralitat i la desobediència" i aprofiti les oportunitats del moment. En el seu torn de rèplica, ha garantit que el seu govern "no farà autonomisme" i ha afirmat que sempre s'ha negat al pressing cup tot assegurant que els cupaires formen part de la solució. Per a Torra, "no és possible un govern que miri enrere" tot definint l'1-O com un "moment fundacional del país" i ha garantit que el seu govern "no farà autonomisme". El candidat s'ha dirigit al líder dels comuns, Xavier Domènech, per oferir-li participar en les negociacions i ha retret al PSC que hagi passat de defensar el dret a l'autodeterminació a donar suport al 155. Pel que fa a les referències de l'oposició als seus tuits, ha reiterat les seves disculpes i ha replicat a la líder de Cs, Inés Arrimadas: "No s'adonen que no ens rendirem mai". Finalment, el candidat ha assegurat que no hagués acceptat si es tractés d'una "presidència rebaixada" i ha lamentat que surti avui amenaçat del Parlament, en referència a un tuit d'un regidor de l'ajuntament de Madrid.

18.51 h

Sabrià a Arrimadas: "Quan algú parla de presos i vostès riuen li sembla normal? A mi tampoc"

Sergi Sabrià, ha aprofitat el seu darrer torn al debat d´investidura de Quim Torra per replicar la líder de Cs, Inés Arrimadas, que al seu discurs ha acusat el presidenciable de "mofar-se" dels espanyols amb rialles al faristol del Parlament "després d´haver-los humiliat". "Senyora Arrimadas, quan algú parla de presos i vostès riuen, li sembla normal? A mi tampoc", ha etzibat Sabrià dirigint-se a la bancada de Cs. D´altra banda, el republicà ha aprofitat per dirigir-se a la CUP i demanar-los que facilitin la investidura de Torra. "Vostès volen marcar distàncies i jo vull que ens tornem a trobar. Perquè quan hem anat junts es quan el país ha avançat. En el moment on som només podem caminar junts", ha sentenciat Sabrià, que ha replicat als anticapitalistes que ERC "ha tornat a mostrar un cop més el compromís amb l´1-O, per caminar, per continuar creixent, internacionalitzar el que passa al país, i per la lluita antirepressiva". "Estem convençuts que la República és l´únic camí", ha dit a la CUP.

18.10 h

Eduard Pujol aplaudeix el discurs de Torra

El portaveu adjunt de JxCat en el Parlament, Eduard Pujol, ha aplaudit aquest dissabte el discurs d'investidura del candidat a la Presidència de la Generalitat, Quim Torra (JxCat), i ha destacat la seva "aposta pel diàleg". Durant el debat d'investidura, ha agraït la seva "serenitat, compromís i fortalesa" defensant les institucions catalanes i els valors republicans. I ha carregat contra l'oposició per criticar el discurs: "Què els ha molestat? No volen parlar? Ha dit el que exigien: parlar i diàleg. Això és el que ens ha ofert".

18.07 h

Albiol a Torra: "Si passa de paraules a fets, la democràcia espanyola respondrà"

El president del PP català, Xavier García Albiol, ha rebutjat aquest dissabte el programa de Govern presentat pel candidat a la investidura, Quim Torra (JxCat), i ha avisat: "Si té la temptació de passar de les paraules als fets, la democràcia espanyola respondrà". "Si avui està aquí és perquè Espanya és una democràcia. Si el dilluns és investit tot i ser separatista serà perquè Espanya és una democràcia" i, com és una democràcia, actuarà quan se l'ataqui, ha advertit en el debat d'investidura. Ha assegurat que Torra és "gasolina per apagar el foc" perquè la seva candidatura és una opció radical que solament enquistarà el problema, i que no existeix ni existirà cap república catalana.

17.50 h

Riera, sobre el consell polític: "Sigui quina sigui l'opció, serà per a la independència i per a la república"

El diputat de la CUP Carles Riera ha afirmat que les bases cupaires decideixen aquest cap de setmana el sentit de vot dels diputats per a la segona votació de la investidura d'acord amb un "compromís ineludible amb la república i el principi de construir-la des de baix". "Sigui quina sigui l'opció, serà una opció per la independència per la república", ha assegurat Riera aquest dissabte al Parlament, hores abans que la reunió del Consell Polític fixi a Cervera si els quatre diputats s'abstenen i faciliten la investidura o si opten per un 'no' a Quim Torra. En la seva intervenció al debat d'investidura, Riera ha lamentat que, mesos després de l'1-O, JxCat i ERC situïn "una autonomia entre la dignitat del poble i la repressió de l'Estat". "No ens enganyem: si som davant del quart candidat és perquè no han volgut desobeir l'estat per investir Puigdemont; [...] és un acte de vassallatge en sentit contrari a l'1-O", ha resolt Riera.

17.21 h

Domènech veu el govern «caducat abans de néixer»

El president del grup de Catalunya en Comú-Podem, Xavier Domènech, ha afirmat que el govern del candidat Quim Torra "està caducat abans de néixer" per la "provisionalitat" de la legislatura. En el marc de la seva intervenció en el debat d'investidura, Domènech ha fet referència a l'entrevista de Carles Puigdemont al diari 'La Stampa' en què ha assegurat que a partir del 27 d'octubre Torra podria convocar noves eleccions si "continua la persecució". Domènech ha reclamat a Torra que abandoni el "legitimisme, el Puigdemontisme i el simbolisme" per començar a construir. Respecte als polèmics tuits pels quals Torra ha demanat disculpes, el líder dels comuns ha preguntat al candidat què pensa dels espanyols per així saber què pensa de Catalunya. "Si hagués fet aquests tuits no m'hagués presentat mai a la presidència de la Generalitat. A mi no m'han hagut d'esborrar mai tuits", ha reblat.

16.31 h

Iceta veu un perfil «fonamentalista» en Torra i li demana diàleg i complir la llei

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha lamentat aquest dissabte el perfil "fonamentalista" del candidat a presidir la Generalitat, Quim Torra (JxCat), i li ha reclamat apostar pel diàleg i complir la llei. Al debat d'investidura, ha destacat que l'independentisme "no pot saltar-se la llei ni prescindir de mig país", sinó pensar en el conjunt dels catalans, també els no independentistes. Però considera que el discurs de Torra no ha anat en aquesta adreça, sinó que incideix en la divisió social: "Qui sigui president ha d'atendre al dolor de tots els catalans i dialogar de debò amb les Institucions de l'Estat".

16.06 h

Rivera demana a Rajoy que rectifiqui i que mantingui el 155

El president de Ciudadanos (Cs), Albert Rivera, ha demanat al cap de l'Executiu, Mariano Rajoy, que rectifiqui la seva intenció de retirar l'aplicació de l'article 155 a Catalunya quan es constitueixi un nou Govern català davant el "discurs incendiari" protagonitzat pel candidat a dirigir la Generalitat, Quim Torra.

16.03 h

Sabrià promet lluitar per una «república amb caràcter general» sense rendir-se

El líder d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià, ha afirmat aquest dissabte que l'actual legislatura ha de servir per "treballar per guanyar la llibertat i que Catalunya es converteixi en una república amb caràcter general". En la seva rèplica durant el debat d'investidura, ha advertit: "Nosaltres sí que podem guanyar. No estem encara on ens agradaria estar, però ara que estem tan a prop, no ens rendirem". ERC fa mesos que defensa formar Govern i evitar unes eleccions anticipades i, ara que aquest escenari està més a prop, ha celebrat que un govern català permetrà lluitar amb "més força per aconseguir aquesta república".

15.36 h

Arrimadas diu que Torra no dirigirà un Govern: «Ha vingut a dirigir un CDR»

La líder de Cs a Catalunya, Inés Arrimadas, s'ha mostrat molt crítica amb el candidat a la Generalitat, Quim Torra (JxCat) i amb el seu discurs d'aquest dissabte en el seu ple d'investidura, ha al·legat que s'ha referit a la independència i no a polítiques socials: "Vostè no ha vingut a dirigir un govern, ha vingut a dirigir un CDR". En la seva intervenció de rèplica, ha llegit alguns tuits de Torra en què "humiliava als catalans que se senten espanyols", i ha promès traduir-los i enviar-los al president de la CE, Jean-Claude Juncker, i al president de l'Eurocambra, Antonio Tajani, perquè sàpiguen qui vol ser president. "Qualsevol persona que hagi dit aquestes barbaritats cap a qualsevol altra nacionalitat o raça no podria estar assegut en aquest Parlament per ser investit president a cap país", i ha dit sentir una enorme pena davant la seva candidatura.

15.01 h

Es reprèn el ple al Parlament de Catalunya

14.34 h

La Moncloa titlla el discurs de Torra de «sectari»

El govern espanyol ha valorat en un comunicat el discurs del candidat a la investidura com a president de la Generalitat, Quim Torra. Poc després d´acabar la intervenció del presidenciable, l´executiu de Mariano Rajoy ha avisat que "en defensa de la legalitat de Catalunya i dels drets de tots els catalans i del conjunt dels espanyols", i en vistes del que ha dit Torra, el govern espanyol "estarà molt vigilant als actes del candidat i del seu possible Govern". "Qualsevol il·legalitat serà reparada i qualsevol vulneració del nostre marc constitucional serà resposta", advertien a la nota. A més, el govern espanyol ha qualificat el discurs de Torra de "frontista, de passat, allunyat de el que la immensa majoria de catalans, moderats i constructius". "S'instal·la de nou en un discurs sectari i divisori, renunciant a governar per al conjunt dels catalans i encoratjant cap a les tensions que tant mal han fet a Catalunya, a la seva cohesió social i al seu desenvolupament econòmic", ha afegit l´executiu.

14.01 h

Alamany critica que Torra ha perdut l'oportunitat de "parlar per a tot el país"

La portaveu de CatECP al Parlament, Elisenda Alamany, ha criticat aquest dissabte que el candidat de JxCat a presidir la Generalitat, Quim Torra, ha perdut "l'oportunitat de parlar per a tot el país" perquè creu que el seu discurs d'investidura s'ha dirigit només als catalans independentistes. En declaracions als mitjans, ha sostingut que els no independentistes no s'han sentit al·ludits, i ha recriminat que hagi fet més referència al passat que al futur: "Era un moment per a més respostes i no per a més interrogants". També considera que el discurs fa preveure que es "presenta una possibilitat de legislatura feble, un Govern que és feble per la provisionalitat i també per l'externalització del Govern".

13.59 h

Inés Arrimadas veu a Torra més radical que Puigdemont i afirma que busca «el xoc»

La líder de Cs a Catalunya, Inés Arrimadas, ha dit aquest dissabte que el candidat a presidir la Generalitat per JxCat, Quim Torra, és més radical que l'expresident Carles Puigdemont i ha assegurat que busca "el xoc". "Cap crida al canvi de rumb, la rectificació i la convivència. Flama al xoc, al conflicte, la confrontació, i per descomptat això és un perill per a la convivència, l'economia i per a tots els catalans", ha declarat en la pausa del ple d'investidura, que es reprendrà a les 15.00. Li ha retret "haver destinat un parell de minuts" a les polítiques socials del Govern, i no creu que el candidat tingui la intenció de millorar la situació de Catalunya.

13.49 h

Miquel Iceta creu que «el fracàs està servit» si Torra aplica el seu discurs d'investidura

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha alertat que "el fracàs està servit" si el candidat de JxCat a la Presidència de la Generalitat, Quim Torra, és investit i compleix el que ha dit que faria el seu Govern aquesta legislatura. En declaracions posteriors al discurs d'investidura, ha sostingut que, si el pròxim Govern desenvolupa el projecte de Torra, les institucions catalanes "estan en perill perquè se situen fora de la legalitat, fora del consens i abraçant plantejaments unilaterals i il·legals que ja han fracassat". "Els nostres temors s'han vist confirmats. Hem vist molta més retòrica que projecte. Molt més passat que futur. Molts més greuges que desig de concòrdia", i creu que Torra s'ha dirigit només als catalans independentistes.

13.30 h

Rajoy diu que el que ha vist de Torra no li agrada, però esperarà a jutjar-lo pels seus fets

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha assegurat avui a Cadis respecte a Quim Torra, el candidat a la presidència de la Generalitat de Catalunya, que no en faria cap judici de valor sobre, i encara que el que ha vist no li agrada, perquè no és representatiu del que és Catalunya, esperarà a jutjar-lo pels seus fets. El cap de l'Executiu, que es trobava avui a Cadis participant en un acte de partit, ha advertit en qualsevol cas que garantiran respecte a Catalunya tres coses. En primer lloc que la Constitució i la llei es compleixen a tota Espanya. Així mateix que es respectarà la unitat d'Espanya i finalment que ningú podrà actuar contra el principi d'igualtat de tots els espanyols.

13.24 h

Albiol titlla d'incendiari el discurs de Torra i augura conflicte si l'escullen

El president del PP català, Xavier García Albiol, ha titllat d'incendiari el discurs d'investidura del candidat a la Presidència per JxCat, Quim Torra: "Si és investit president tenim el conflicte garantit". En declaracions després de suspendre's el ple per esmorzar després del discurs de Torra, ha sostingut que el candidat s'ha oblidat a més de la majoria de catalans convertint-los en "invisibles", al no al·ludir als problemes de molts d'ells relacionats amb la sanitat i l'educació. "Segurament esperàvem que una vegada proclamat candidat temperés el seu passat, però no, no, al contrari, ha demostrat que està instal·lat en l'absoluta radicalitat i ho podem resumir com un discurs incendiari", ha expressat.

13.02 h

Sánchez demana un president de la Generalitat a la «altura de la seva responsabilitat»

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha demanat a qui ocupi la Presidència de la Generalitat de Catalunya que estigui "a l'altura de la seva responsabilitat", que "uneixi" i no "aprofundeixi en la fractura" social i política. Així ho ha assenyalat, durant la seva visita a Segòvia i minuts abans que comencés el ple d'investidura del candidat de JxCat, Quim Torra. Sánchez ha recordat el pacte aconseguit al Senat per a l'aplicació del 155. En aquest sentit, ha assegurat que la lletra és "molt clara" i per "retirar-lo" primer cal "restituir la legalitat estatutària", retornar a Catalunya a "la legalitat constitucional". Un cop que es complissin aquestes premisses, ha continuat, i que hi hagués un Govern, "s'aixecaria".

13.00 h

«Brillant Quim Torra. Immillorable, gran discurs»

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha felicitat aquest dissabte al candidat a succeir-lo, Quim Torra, pel seu discurs en la primera sessió del ple d'investidura: "Brillant Quim Torra. Immillorable, gran discurs".

12.56 h

La sessió se suspèn fins a les 15.00 hores

12.51 h

Torra impulsarà un procés constituent que derivi en una «constitució» per a Catalunya

Quim Torra ha anunciat que, si l'escullen, un dels seus grans propòsits de la legislatura serà impulsar un procés constituent en el qual participin ciutadania i institucions i que derivi en "una proposta de constitució de la república de Catalunya".En la sessió d'investidura d'aquest dissabte, ha resumit així l'orientació del seu mandat: "De la restauració de les nostres institucions a la recuperació de la democràcia en la seva màxima expressió a través de l'elaboració d'un projecte de Constitució". Preveu que aquest procés constituent serà un gran debat sobre com els catalans vulguin que sigui la Catalunya del futur institucional i econòmicament: "Em pregunto a qui pot fer-li por que el nostre país es construeixi des de la màxima radicalitat possible?".

12.41 h

Torra demana a Rajoy diàleg «sense condicions» i que Juncker intervingui

Torra ha demanat aquest dissabte al president del Govern, Mariano Rajoy, que els dos executius dialoguin "sense condicions, sense vetar res". "Parlem, senyor Rajoy? Ens asseiem en una taula el seu govern i el nostre? Estem disposats a parlar ara mateix, sense condicions, sense vetar res. Amb el respecte institucional que hi ha d'haver entre governs", ha dit durant el seu discurs d'investidura, en què s'ha mostrat predisposat també a aconseguir un acord amb l'Executiu de Rajoy. També ha dedicat unes paraules al president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, a qui ha demanat "intervenir per trobar una solució", i ha assegurat que a Catalunya hi ha presos polítics i exiliats i que les institucions no poden romandre en silenci.

12.31 h

«Majestat, així no»

Quim Torra ha emulat aquest dissabte a l'expresident Carles Puigdemont i s'ha dirigit el Rei per criticar la seva actitud amb Catalunya i dir-li: "Majestat, així no". Ho ha fet en el seu discurs d'investidura, replicant el 'Majestat, així no' que Puigdemont li va dir a Felipe VI per haver recolzat l'actuació de l'Estat davant l'1-O. "Resulta, Majestat, que hi ha presos polítics, exiliats, centenars de catalans investigats per haver defensat un projecte democràtic com és la independència; resulta que votem l'1-O i el 21D però no es respecta la voluntat expressada a les urnes. Majestat, així no", ha dit.

12.15 h

Torra reivindica el «president» Puigdemont i promet construir la «república»

El candidat de JxCat a ser investit president de la Generalitat, Quim Torra, ha iniciat avui el seu discurs d'investidura reivindicant Carles Puigdemont com a president "legítim" i ha promès ser "lleial al mandat de l'1-O" per "construir un Estat independent en forma de república". En la seva intervenció en la primera sessió del debat d'investidura al Parlament, Torra ha recalcat que "el nostre president és Puigdemont": "Jo avui no hauria d'estar aquí fent aquest discurs d'investidura. Hauria d'estar el president legítim de Catalunya", ha recalcat.

12.01 h

Comença el ple d'investidura

11.11 h

Quim Torra ha parlat amb Puigdemont minuts abans del ple

El líder de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, ha trucat el candidat a la investidura, Quim Torra, per "desitjar-li sort i encerts" en el seu discurs d'investidura, segons ha explicat l'assessor de JxCAT Jaume Clotet en una piulada a les xarxes socials

10.54 h

Tardà aposta per la intermediació internacional

El diputat d'ERC al Congrés Joan Tardà ha demanat mediació internacional per superar la "fase de confrontació" amb l'Estat. En una piulada a les xarxes socials, el republicà ha afirmat que a partir d'ara s'ha de treballar "com abans millor" per superar aquesta fase i fer-ne possible una altra de "diàleg/negociació/intermediació internacional" per tal d'assolir una "resolució democràtica" a la demanda de la ciutadania catalana.

10.40 h

Demòcrates avala la investidura de Torra amb un 88,5% dels vots

Els dos diputats de Demòcrates de Catalunya, inclosos dins el grup d´ERC, votaran a favor de la investidura del candidat de JxCat a la presidència de la Generalitat, Quim Torra. Així ho ha decidit la seva militància en una consulta interna impulsada des de la direcció de la formació que lidera Antoni Castellà. En total, 491 persones, un 88,54% dels vots emesos pels membres de Democrates, ha votat ´sí´ a avalar Torra com a futur president de la Generalitat, "amb la condició que la seva acció política serveixi per fer efectiva la República, amb lleialtat al mandat de l'1-O", tal i com plantejava la seva pregunta. Amb un cens total de 2.358 militants, han votat un 23,5% (554 electors) del total. Només un 9,87% (55 vots) han votat en contra d´avalar la investidura i 9 persones (1,59%) s´han abstingut.