Un dels propers moviments que preveu dur a terme els líders independentistes presos a Madrid és el seu retorn a Catalunya. De fet, el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ja ha efectuat la petició a Interior, i Oriol Junqueras, Raül Romeva i Josep Rull preveuen sol·licitar-lo aviat.

Amb el jutge Pablo Llarena tancant-se en banda a alliberar els nou líders independentistes presos en centres penitenciaris de Madrid, les seves famílies s'estan organitzant per fer un front comú per demanar al ministeri de l'Interior el seu acostament a Catalunya, segons publica avui el diari Ara.

Dictat el processament per rebel·lió, la fase d'instrucció en la causa per rebel·lió ja gairebé s'ha acabat i els empresonats entenen que ja no hi ha motiu per mantenir-los reclosos a Estremera, Soto del Real i Alcalá-Meco perquè puguin passar a disposició del jutge del Tribunal Suprem en qualsevol moment.

Segons el rotatiu, el primer a fer el pas ha estat Jordi Cuixart, que aquest dilluns va demanar el trasllat a una presó catalana. Està previst que en els pròxims dies també ho demanin l'exvicepresident del Govern Oriol Junqueras, i els exconsellers Raül Romeva i Josep Rull, com a part d'una estratègia coordinada per l'advocat especialitzat en dret penitenciari Carlos García Castaño.

Estar a prop dels fills, un dret reconegut per la legislació espanyola

Tots ells són pares de nens i nenes i consideren que, si no s'admetés la petició, s'estarien vulnerant els drets dels nens a relacionar-se amb el pare, reconeguts tant per la legislació espanyola com per les Nacions Unides.

Aquest és l'argument principal de la petició de Cuixart registrada ja a Institucions Penitenciàries, que depèn del ministeri de l'Interior.

La defensa del líder d'Òmnium entén que els trasllats constants a la presó de Soto del Real del seu fill, que només té un any, afecten el menor perquè la presó té efectes psíquics i emocionals.

La companya de Cuixart, la periodista Txell Bonet, ja ho va denunciar a la seu de l'ONU a Ginebra el mes passat: "El meu nen d'11 mesos i jo hem viatjat 22 vegades perquè pugui veure el seu pare, sovint només darrere d'un vidre durant 40 minuts, amb contacte físic només permès una vegada al mes. Hem recorregut ja 30.000 quilòmetres".

L'última paraula la té Llarena

Malgrat que la petició de trasllat depèn del ministeri de l'Interior, fonts d'aquest departament aclareixen que l'última paraula sempre la té el jutge instructor, en aquest cas Pablo Llarena, que ja el va denegar a Oriol Junqueras.