L’Audiència Nacional espanyola passarà a investigar a partir d’ara l’anomenat ‘cas del 3%’, de finançament irregular de CDC, després d’acceptar la inhibició proposada pel jutjat del Vendrell que porta la causa i a instàncies de la Fiscalia Anticorrupció. Segons el magistrat José de la Mata, la causa és molt complexa i pot afectar el tràfic mercantil de l’estat, a causa del volum suposadament defraudat, que eleva a 175 milions d’euros.

De la Mata recorda que el cas té nombrosos investigats i afecta 24 concursos públics de diversos partits judicials i tres demarcacions provincials: Tarragona, Barcelona i Girona. A més, el frau hauria abastat diversos anys, empreses, sobretot constructores, fundacions de partits i administracions. Els 24 concursos sumaven 218 milions d’euros licitats, que es van acabar adjudicant per 175 milions, i un milió d’euros haurien anat a parar a les arques de CDC.

Un altre motiu per l’assumpció de la causa és que té ramificacions a l’estranger i les diligències d’investigació són especialment complexes. Els delictes investigats són prevaricació, suborn, malversació de fons públics, frau a l’administració, blanqueig de capitals, finançament il·legal de partit polític, falsedat en document mercantil, tràfic d’influències i alteració de preus de concursos públics. Segons De la Mata, el desviament de diners d’empreses adjudicatàries cap a CDC es va convertir en una “conducta sistemàtica, estructural i organitzada de manipulació a gran escala de contractació pública”.