ERC va instar l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont a formar Govern «de forma immediata», sense esgotar el límit del 22 de maig per celebrar la investidura del nou president abans que se superi el termini màxim i siguin convocades noves eleccions a Catalunya. Després que Puigdemont demanés diumenge «temps» per «buscar les fórmules perquè no hi hagi eleccions» i apostés, en una entrevista amb TV3 des de Berlín, per proposar «un altre candidat» si es confirma que el número dos de JxCat, Jordi Sànchez, en presó preventiva, no pot ser investit, ahir la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, va apressar-lo a formar Govern.

Després de la reunió de la comissió permanent d'ERC, Vilalta va coincidir amb Puigdemont en què «cal evitar noves eleccions», però va insistir que la solució ha de passar per una proposta de JxCat que condueixi a «una investidura efectiva». Vilalta va rebutjar esgotar el termini del 22 de maig pels efectes «negatius» que comporta mantenir l'aplicació de l'article 155 de la Constitució: «No podem esperar, necessitem un Govern de forma immediata i no fa falta esgotar els terminis».

De la seva banda, la diputada de la CUP Maria Sirvent va assegurar que no donaran suport a cap investidura d'un candidat alternatiu que no inclogui un pla de «construcció republicana».

Paral·lelment, el PDeCAT manté l'aposta per formar Govern i evitar unes noves eleccions, encara que no descarta «cap fórmula» per aconseguir aquest objectiu, inclosa la modificació de la llei de presidència per intentar investir Puigdemont a distància, malgrat que això pugui allargar el procés.

La portaveu del PDeCAT, Maria Senserrich, va negar que recuperar la via Puigdemont sigui «gesticulació», després que el president d'ERC, Oriol Junqueras, assegurés en una carta des de la presó que «gesticular, jugar a curt termini, el soroll buit i fabular» són «actes estèrils i, a vegades, contraproduents».

Per part seva, la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, va acusar TV3 d'estar «al servei del procés», després de l'entrevista a Puigdemont, i va registrar una bateria de preguntes al Parlament dirigides a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals per saber per què s'ha fet i quant ha costat.

En tot cas, l'entrevista de TV3 a l'expresident de la Generalitat va tenir una audiència de 991.000 espectadors i un 30,5% de quota, sent el programa més vist del diumenge. Segons va informar la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) en un comunicat, cap entrevista política, ja sigui a un president de la Generalitat o al cap de l'oposició, havia tingut aquests resultats d'audiència.

El secretari d'Organització del PSC, Salvador Illa, va assegurar que «cada dia que passa queda més clar que Puigdemont és el principal obstacle per a la formació de govern a Catalunya», en estar «desconnectat del sentit comú» i «persistir en la via unilateral i il·legal».

Mentrestant, el president del Parlament, Roger Torrent, ha demanat una reunió amb representants de l'Oficina de l'Alt Comissionat de l'ONU per als Drets Humans, però davant l'absència aquesta setmana dels seus màxims responsables, encara està avaluant com i amb qui configurar una eventual reunió.

Validació de decrets

En un altre ordre de coses, els lletrats del Parlament han assenyalat que la Cambra catalana pot validar els decrets que hagi signat el Govern espanyol en nom de la Generalitat mitjançant l'aplicació de l'article 155 de la Constitució sense necessitat que cap membre de l'Executiu de Mariano Rajoy comparegui davant l'hemicicle. Els lletrats s'han pronunciat així en un informe jurídic signat per Ferran Domínguez després que la majoria independentista rebutgés convalidar en l'últim ple dos decrets signats pel govern Espanyol en nom de la Generalitat.