El jutge instructor de la localitat siciliana de Ragusa, Giovanni Giampiccolo, va ordenar alliberar el vaixell de l'ONG catalana Proactiva Open Arms, que estava immobilitzat al port sicilià de Pozzallo, encara que les diligències contra l'organització, acusada d'afavorir la immigració il·legal, segueixen endavant.

El vaixell de l'ONG havia estat immobilitzat de manera cautelar el passat 17 de març després d'arribar al port de Pozzallo per desembarcar 216 immigrants i es va obrir una investigació a la cap de missió, Anabel Montes; el capità, Marc Reig, i a un responsable de l'organització.

Posteriorment, el jutge instructor de Catània va confirmar la confiscació del vaixell i el càrrec d'afavorir la immigració il·legal, però va desestimar el delicte d'organització criminal. D'aquesta manera, el cas va passar al Tribunal de Ragusa, província a la qual pertany Pozzallo, on ha estat ordenat l'alliberament del vaixell.

La investigació es refereix a l'últim rescat, durant el qual l'ONG es va negar a lliurar els 218 immigrants salvats a una patrulla de la Guàrdia Costanera líbia que va aparèixer després a la zona.

Encara que el jutge ha alliberat el vaixell, en el seu acte explica que respecte el que va passar tant a la zona de rescat de Líbia com després a la de Malta hi va haver «desobediència a les directives impartides per les autoritats disposades per a la coordinació dels rescats, però això no impedeix que sigui a causa d'una justificació de l'estat de necessitat».

El jutge descriu tot el que va ocórrer durant i després del rescat dels 218 immigrants i en la posterior petició a Malta per evacuar una dona amb el seu nadó en greus condicions i com l'ONG no va voler lliurar als libis els immigrants rescatats, ni atracar en un port maltès.

Mentre que el ministre espanyol d'Afers Estrangers, Alfonso Dastis, va celebrar la decisió de la justícia italiana d'alliberar el vaixell, el fundador i director de Proactiva Open Arms, Òscar Camps, va demanar «prudència» i va recordar que la investigació judicial «segueix en marxa».

Camps es va mostrar satisfet per la decisió judicial, encara que va afirmar que la immobilització del vaixell els va semblar «excessiva des de l'inici», perquè es tractava d'una mesura cautelar. Va denunciar que, malgrat la decisió judicial, «Proactiva continua en el focus», perquè el fiscal de Catània segueix investigant l'ONG badalonina per «grup criminal» i el fiscal de Ragusa prossegueix la causa per «facilitació de la immigració il·legal».