El president d'ERC, Oriol Junqueras, va fer ahir una crida a «superar l'impàs» actual a Catalunya per no convertir la «victòria del 21-D en un regal al 155 i als quals impulsen la involució», i va advertir que, sense un govern i sense recuperar les institucions, «som més febles».

ERC va celebrar ahir a les Cotxeres de Sants la seva tradicional «festa de la república», que aquest any es va convertir en una jornada reivindicativa en defensa dels drets civils i per reclamar la llibertat dels dirigents independentistes a la presó i dels que estan fora d'Espanya, diversos d'ells pertanyents a la formació republicana, com Oriol Junqueras o Marta Rovira. Durant l'acte, es va llegir una carta que Junqueras va dirigir als militants d'ERC i als seus dirigents, escrita des de la presó d'Estremera, en la que es troba reclòs en presó preventiva pel procés sobiranista.

En la missiva, el president d'ERC va avisar que «cada pas que ens desconnecta de la centralitat és un pas enrere, i ho és impedir la formació de govern. Si això no ho entenem, si no superem aquest impàs, haurem convertit la victòria del 21-D en un regal al 155 i als que impulsen la involució de drets i llibertats sense precedents».

En aquest sentit, Junqueras assenyala que la formació de govern i la recuperació de les institucions són una «necessitat», i si bé «no és suficient», és un «pas imprescindible per avançar»: «Sense govern, sense recuperar les institucions, som més febles», adverteix.

Segons el líder d'ERC i exvicepresident de la Generalitat, «només perseverant, assentant una sòlida majoria, teixint complicitats, superant la política de blocs i mantenint la unitat d'acció dels demòcrates anirem cap endavant». En canvi, va alertar Junqueras, «gesticular, jugar a curt termini, el soroll buit i fabular» són «actes estèrils i, a vegades, contraproduents».

«Suma i voluntat de construir»

Per això, defensa com a «recepta» una estratègia de «suma i voluntat de construir un nou país, net, just i lliure», un camí que Oriol Junqueras veu «llarg i costós», encara que demana ser «pacients i constants» per aconseguir aquest fi.

Junqueras, a més, afirma que «la nostra lluita és i ha de seguir sent pacífica», davant una «aliança conservadora» que «ens vol enfadats, ens volen agressius i ens volen provocar».

El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, va reclamar formar un Govern de la Generalitat i fer efectiva la majoria absoluta de l'independentisme en les eleccions del 21-D: «No volem noves eleccions». Ho va dir durant el seu discurs en l'acte d'ERC «República és democràcia» en commemoració a l'aniversari de la proclamació de la II República, en el qual va defensar la necessitat de «consolidar la gran victòria, titànica, de l'independentisme» en les eleccions del 21 de desembre.

«Avui som aquí però no podem estar de festa», va assegurar el president del Parlament, Roger Torrent. «Estem disposats a jugar-nos-ho tot per guanyar la llibertat i la República», va recalcar el president del Parlament en un acte emotiu a les Cotxeres de Sants. De fet, des de files republicanes van llançar una conjura per evitar unes noves eleccions. Per la seva banda, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, va fer una crida a les forces independentistes a seure a una taula de «forma serena i ferma» per arribar a acords.