El Govern de Mariano Rajoy va confirmar ahir que l'Advocacia de l'Estat ha demanat ja documentació sobre la decisió del Parlament de querellar-se contra el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena per veure si aquesta acció pot ser constitutiva d'un possible delicte de malversació, segons han informat fonts de l'Executiu.

La Mesa del Parlament va aprovar aquest divendres la proposta del president de la Cambra, Roger Torrent, de querellar-se contra Llarena per presumpta prevaricació malgrat l'oposició expressada pels lletrats de la Cambra. L'acord, aprovat amb els vots de Junts per Catalunya (JxCat) i ERC, es va adoptar després que el jutge es negués un dia abans a excarcerar Jordi Sànchez per poder assistir al debat d'investidura.

Fonts del Govern van assenyalar ahir que l'Advocacia ha sol·licitat ja documentació sobre aquesta decisió de la Mesa del Parlament de presentar una querella contra el jutge Llarena per si pot ser constitutiu d'un delicte de malversació. Aquesta actuació es portaria als tribunals per la via penal, no al Tribunal Constitucional, segons han precisat les mateixes fonts.

Les advertències de Rajoy

El president del Govern, Mariano Rajoy, ja va avisar divendres que si la querella «la paga» el Parlament podria estar incorrent en un delicte de malversació de fons públics. Al seu entendre, «l'única cosa que ha de fer» la Cambra catalana i porta «incomplint» des de les eleccions del 21 de desembre és triar un candidat que compleixi la llei, «estigui en condicions de governar» i es dediqui a «atendre els interessos generals dels ciutadans».

De la mateixa manera, abans d'aquestes declaracions del cap de l'Executiu, també el ministre d'Educació i portaveu del Govern, Íñigo Méndez de Vigo, va advertir que la querella del Parlament de Catalunya pot constituir «malversació de fons, a part d'altres delictes».

El secretari d'Organització del PSC, Salvador Illa, va advertir ahir que amb «querelles no solucionarem res», i va denunciar l'ús «partidista» i «polític» del Parlament, que afecta segons el seu parer el «prestigi» d'aquesta institució.

En declaracions als mitjans, Illa va valorar així la decisió d'ahir de la majoria independentista de la Taula de la cambra catalana de presentar una querella per prevaricació contra el jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, després de denegar al candidat Jordi Sánchez poder assistir al ple de la seva investidura que finalment va ser ajornat.

Després de manifestar la «discrepància» dels socialistes catalans amb aquesta decisió, Illa va advertir a més que «amb querelles no solucionarem res». També el dirigent del PSC va denunciar una «instrumentalització política i partidista» del Parlament, que és una cambra plural en la que estan representades totes les sensibilitats, fet que segons l'opinió d'Illa afecta el «prestigi» d'aquesta institució.

Accions legals

El president del PPC, Xavier García Albiol, va anunciar que estudiarà i plantejarà les accions legals que cregui convenients si el Parlament tira endavant la querella contra el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que va tornar a impedir que Jordi Sànchez sortís de presó per assistir a la seva investidura. «No ens quedarem de braços creuats i no podem permetre que el president del Parlament, Roger Torrent, segueixi degradant la institució», va afegir Albiol des de Santa Coloma de Gramenet. Segons el líder dels populars catalans, Torrent va rebaixar la cambra catalana a una «simple oficina del defensor de l'independentista» i va lamentar que se senti més còmode en la posició «d'agitador independentista» que en el paper neutral que, segons ha defensat, exigeix el seu càrrec de president del Parlament.

Albiol va denunciar que Torrent pretén utilitzar diners públics per portar a terme «una causa en contra la justícia i amb l'únic interès de donar satisfacció a una part de la població instal·lada en la radicalitat».