Els Comitès de Defensa de la República han fet una crida aquest dijous a "seguir amb la mobilització" i a "sumar-se als CDR des de cada vila, poble, barri i ciutat" després de les detencions d'aquesta setmana de persones que hi estan vinculades per part de la Guàrdia Civil i dels Mossos d'Esquadra. "Malgrat aquest i els cops repressius que puguin venir, respondrem amb més lluita, més força, més mobilització i més solidaritat", ha afirmat l'advocat i militant d'Alerta Solidària David Aranda, que ha llegit un manifest acordat pels CDR davant el Palau de Justícia, on s'han reunit unes 200 persones per donar suport a aquests grups. Segons el manifest, "l'operació contra els CDR ens mostra que anem pel bon camí".

Els CDR han denunciat una "campanya de criminalització" per part de partits polítics i mitjans de comunicació que té per "objectiu crear el marc de repressió cap a nosaltres i posar-nos en el punt de mira" i s'han reivindicat com un "espai de trobada ampli i plural sense líders ni executives". "Construïm vincles entre veïns que responen col·lectivament en clau de no violència", ha assenyalat Aranda en la lectura del manifest acordat pels CDR i Alerta Solidària, una organització que es descriu com a antirepressiva de l'Esquerra Independentista. Aranda ha puntualitzat que llegia el manifest com a militant d'Alerta Solidària però que els CDR no tenen portaveu.

Els comitès consideren que l'ordre de detenció de l'Audiència Nacional contra la dona de Viladecans que aquest divendres ha quedat en llibertat amb mesures cautelars -per desordres públics i no per terrorisme i rebel·lió, com demanava la Fiscalia- i l'home d'Esplugues de Llobregat, que no es trobava en el seu domicili quan la Guàrdia Civil s'hi va presentar, i les detencions dels Mossos d'Esquadra de sis persones per les protestes davant el Parlament el 30 de gener formen part d'una "estratègia" de l'"estat per generar por i tractar de desmobilitzar-nos", encara que fossin en dues operacions diferents, però que van coincidir el mateix dia, dimarts passat, han subratllat. Els CDR esperaven actuacions d'"aquest estil" des de "feia dies", han indicat.

En el manifest, asseguren que aquestes detencions "no fan res més que reafirmar-nos en la nostra lluita i conviccions" i que sortiran "reforçades" de les "envestides". "Davant la persecució política i policial contra qualsevol protesta que reclami llibertat, ara més que mai toca seguir lluitant", afirmen els CDR en el manifest, per afegir: "L'única via que ens queda per frenar la repressió contra el poble és la república catalana".

Aranda ha llegit el manifest envoltat per desenes de persones amb cartells que tenien per lema 'Jo soc CDR. Ni passives ni terroristes. Empoderades', en un lloc simbòlic com és davant del Palau de Justícia, al Passeig de Lluís Companys. Els participants han cridat proclames com 'Llibertat presos i preses polítics', 'Jo soc CDR' i 'Jo soc sedició' i han cantat 'Els Segadors'. La lectura del manifest s'ha convocat com una roda de premsa, tot i que al final els periodistes no han pogut fer preguntes.