El secretari general de Cs, José Manuel Villegas, va retreure a CCOO i UGT que participin avui a la manifestació convocada per l'Espai Democràcia i Convivència, que agrupa entitats sindicals, veïnals, polítiques i culturals sota el lema «Pels drets i les llibertats, per la democràcia i la cohesió, us volem a casa!».

Segons Villegas, es tracta d'una manifestació que té com a objectiu «coaccionar» els jutges i dir-los quines decisions han de prendre. D'altra banda, C's va carregar contra el president del Parlament, Roger Torrent, per utilitzar de manera «sectària» la cambra catalana i intentar «coaccionar» els jutges en impulsar una querella contra el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que va tornar a impedir que Jordi Sànchez surti de la presó per assistir a la seva investidura.

«Ximples útils»

Paral·lelament, el president del PPC, Xavier García Albiol, va criticar ahir a les seccions catalanes de CCOO i la UGT per participar en la manifestació d'avui a Barcelona contra la «repressió» i fer així, segons el seu parer, de «ximples útils de l'independentisme».

«El que em sorprèn i preocupa és el paper dels sindicats, que en lloc de preocupar-se dels treballadors o dels catalans a l'atur estan més preocupats a fer de ximples útils de l'independentisme», va lamentar Albiol en declaracions als mitjans després de presidir una reunió de treball amb regidors del seu partit a Santa Coloma de Gramenet. La manifestació d'avui a Barcelona té per objectiu demanar l'alliberament dels presos independentistes en una marxa que començarà a les 12.30 hores i que recorrerà l'avinguda Paral·lel de Barcelona entre plaça Espanya i la de les Tres Xemeneies.

La mobilització va ser organitzada des de l'Espai Democràcia i Convivència, una plataforma formada recentment i composta per desenes d'entitats polítiques i socials, de les quals destaquen quatre: l'ANC, Òmnium Cultural, CCOO i UGT de Catalunya.

L'organització va indicar que prop de 800 autocars havien confirmat aquest divendres la seva arribada des de diversos punts de Catalunya i ha recordat que l'avinguda del Paral·lel quedarà tallada des de les vuit del matí fins a les cinc de la tarda.

Sis mesos dels empresonaments

L'acte coincideix amb els sis mesos d'empresonament del líder de JxCat en el Parlament, Jordi Sànchez, i del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, i el lema de la capçalera serà: «Pels drets i les llibertats, per la democràcia i la cohesió, us volem a casa!».

Les entitats que formen l''Espai Democràcia i Convivència' es declaren «preocupades per la vulneració de drets fonamentals i les llibertats democràtiques», i fan una crida a participar en la marxa perquè els catalans donin una mostra d'unitat. L'objectiu d'aquesta unitat ha de ser defensar «les institucions catalanes, els drets fonamentals, la cohesió social, el dret que té el poble català a decidir el seu futur polític i la democràcia».

Totes les entitats que impulsen l'acte coincideixen que existeix una «repressió» de l'Estat a Catalunya, però eviten utilitzar de forma conjunta termes amb els quals no totes se senten còmodes, com «presos polítics» per als empresonats i «exiliats» pels que resideixen a l'estranger.

Altres entitats coorganitzadores són l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC); el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC); Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC); la Federació d'Associacions de Pares i Mares de Catalunya (FAPAC); Lafede.cat,; la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) i Unió de Pagesos.