El Consell de la Diplomàcia Publica de Catalunya (Diplocat) ha tancat aquest divendres definitivament després de sis anys d'activitat per l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, que ja ho havia deixat inoperatiu des d'octubre de l'any passat.

Segons fonts de l'organisme públic-privat, el tancament ha deixat sense ocupació 17 persones i la seu de l'organisme a la Casa dels Punxes a Barcelona ja ha estat desmantellada.

El Diplocat va ser creat el 2012 pel llavors president del Govern, Artur Mas, amb l'objectiu de reforçar la imatge exterior de Catalunya i les relacions internacionals de la Generalitat.

Després de la proclamació de la independència al Parlament el 27 d'octubre, el Govern central va aplicar l'article 155 de la Constitució i una de les mesures adoptades va ser precisament el tancament de les delegacions a l'estranger --menys la de Brussel·les-- i l'extinció de l'organisme diplomàtic.

Des de llavors, un òrgan liquidador s'ha encarregat del procés fins que aquest divendres s'ha tancat definitivament l'ens, que depenia de la Conselleria d'Afers exteriors de la Generalitat.

El tancament del Diplocat va ser recorregut per l'Ajuntament de Barcelona i l'Associació Catalana de Municipis (ACM) però el Tribunal Suprem (TS) va decidir a principis de febrer mantenir la dissolució i no adoptar mesures cautelars contràries.

L'ACM, membre del patronat del Diplocat, va rebutjar en el seu recurs la supressió de l'organisme i va argumentar que la dissolució només es podia fer si així ho decidia el màxim òrgan de govern del consorci de la diplomàcia.

ACORD DE GOVERN

L'acord de Govern que han tancat JxCat i ERC per a aquesta legislatura i que està pendent de la investidura planteja "establir i reforçar la xarxa de delegacions del Govern en l'exterior".

El pacte es compromet a dotar les oficines de recursos humans i pressupostaris perquè "reforcin l'acció exterior de la Generalitat, el suport a l'exportació i importació, els serveis a la comunitat catalana a l'exterior, la projecció de la cultura i a totes aquelles altres funcions que li són pròpies".

REGISTRE DE LA GUÀRDIA CIVIL

Agents de la Guàrdia Civil van entrar el dijous al matí a la seu del Diplocat amb una ordre de registre del titular del Jutjat d'Instrucció 13 de Barcelona, Juan Antonio Ramírez Sunyer, per investigar els pagaments realitzats per als observadors del referèndum de l'1 d'octubre.

L'antic cap de comunicació del Diplocat, Martí Estruch, es va apropar al matí la seu de la institució i va qualificar el registre de "acte de propaganda pura i dura" en una atenció als mitjans.