El tribunal d'Edimburg que analitza l'euroordre presentada per Espanya per obtenir l'entrega de l'exconsellera d'Educació catalana Clara Ponsatí va sol·licitar més temps per estudiar el cas i ha convocat les parts per a una sèrie de vistes que arrencaran el 30 de juliol i duraran dues setmanes, segons el seu advocat, Aamer Anwar.

Ponsatí va arribar ahir al matí a la cort acompanyada d'Anwar i de diverses desenes de persones que havien acudit a donar-li suport. Abans d'entrar, l'advocat va fer una breu compareixença davant els mitjans en la qual va denunciar que l'euroordre era un instrument de «repressió política» en el cas del seu client.

A la seva sortida, va insistir en aquesta mateixa tesi i va confirmar que el tribunal ha sol·licitat més temps per resoldre el futur de Ponsatí. Així, es van fixar sengles vistes preliminars pel 15 de juny i el 3 de juliol, mentre que s'ha establert l'inici d'un procés «complet» a partir del 30 de juliol que durarà dues setmanes.

Anwar, que va comparèixer acompanyat de Ponsatí (l'exconsellera no va fer declaracions), va repassar els arguments que defensarà davant el tribunal per impugnar l'entrega del seu client i ha dit que les acusacions tenen «motivacions polítiques». En aquest sentit, va al·legar que es vol processar l'exconsellera per les seves «opinions».

Per a l'advocat, la petició d'entrega és «injusta» i «incompatible amb els Drets Humans» i, a més, va esgrimir que el delicte de rebel·lió no té equivalent a Escòcia, per la qual cosa legalment no cabria la seva entrega per aquest delicte. El Tribunal Suprem també li atribueix a Ponsatí el delicte de malversació.

Drets i llibertats a Escòcia

Anwar, que va apel·lar a la defensa històrica dels drets i llibertats a Escòcia, també va aprofitar per recriminar que les autoritats espanyoles no hagin al·ludit en cap moment del procés als «abusos» comesos per les forces de seguretat durant la celebració del referèndum de l'1 d'octubre. «En una democràcia civilitzada, els agents policials haurien de ser els guardians de la llei», va postil·lar.

L'equip legal de l'exconsellera catalana Clara Ponsatí presentarà el 15 de maig els seus arguments contra la seva extradició a Espanya, que la requereix pel referèndum il·legal de Catalunya el 2017, segons va disposar ahir un tribunal escocès.

Paral·lelament, la Justícia belga va fixar ahir l'audiència en primera instància sobre l'euroordre d'Espanya contra els exconsellers de la Generalitat de Catalunya fugits Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig per al pròxim 18 d'abril, ha informat la Fiscalia de Brussel·les en un comunicat.

Comín, Serret i Puig es van posar a disposició de la Justícia del país el passat 26 de març després de la nova emissió d'una euroodre contra ells i la setmana passada van comparèixer davant del jutge i van quedar en llibertat condicionada.

Com ja va ocórrer en l'anterior procediment d'euroordre, els tres polítics independentistes estan en llibertat durant el procés, encara que amb mesures cautelars com no sortir del país, comunicar la seva residència i comprometre's a comparèixer davant les autoritats sempre que siguin requerits.

Després de la vista prevista per a les 8 del matí del 18 d'abril, el jutge tindrà quinze dies per decidir si els extradeix o no. Contra aquesta decisió es possible recurs davant el Tribunal d'Apel·lació i, després, davant la Cort de Cassació, que tindran els dos quinze dies per decidir.